Mostar

Završena sjednica Vlade FBiH: Osigurani novci za 118 projekata

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Mostaru, utvrdila Prijedlog programa javnih investicija u Federaciji BiH 2020.-2022. godina, kojim je obuhvaćeno 118 projekata ukupne vrijednosti 16.674,64 milijuna maraka.
Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2019. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Mostaru, utvrdila Prijedlog programa javnih investicija u Federaciji BiH 2020.-2022. godina, kojim je obuhvaćeno 118 projekata ukupne vrijednosti 16.674,64 milijuna maraka. 

Od toga se 12.532,12 milijuna maraka odnosi na 70 kandidiranih projekata, 4.007,51 milijuna maraka na 47 projekata čija je provedba u toku i 35 milijuna maraka na jedan odobreni projekt , priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Donesena je Odluka o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih Proračunom Federacije BiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu financija s pozicije tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima u iznosu od deset milijuna maraka, na ime financijske pomoći kantonima, gradovima i općinama. 

Željeznička infrastruktura

Unsko-sanskom kantonu raspoređeno je četiri milijuna maraka, drugim kantonima ukupno 4,8 milijuna maraka, a općinama i gradovima ukupno 1,2 milijuna. 

Danas je usvojen 7.673.000 maraka vrijedan ovogodišnji program utroška kapitalnih transfera javnim poduzećima, namijenjen sufinanciranju izgradnje željezničke infrastrukture. 

Od tog iznosa je za osiguranje šest cestovnih prijelaza na prugama Željeznica BiH planirano dva milijuna maraka, za ugradnju elektroničkog osiguranja 2,32 milijuna maraka, za postavljanje optičkog kabla sa aktivnom opremom na dionici Sarajevo - Zenica - Željezara - EVP Banlozi 2,75 milijuna maraka te za izradu studije izvodljivosti s geološkim istraživanjima i idejnim projektnim rješenjem za novu prugu Vareš - Banovići 600.000 maraka. 

S ciljem omogućavanja izgradnje autoceste na Koridoru Vc, poddionica Tunel Kvanj - Buna, Federalna vlada je donijela Odluku o izuzimanju šumskog i poljoprivrednog zemljišta kojom se njegova namjena mijenja u građevinsko. Dana je i suglasnost za korištenje dvije nekretnine označene kao javno dobro u katastarskim općinama Gubavica i Hodbina. Suglasnost je dana JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za ulazak u posjed i izvođenje zahvata na ovim nekretninama za izgradnju autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Mostar Jug - Buna, poddionica Tunel Kvanj - Buna. 

 

O cijeni plina

Vlada FBiH usvojila je zajedničku informaciju Federalnog ministarstva trgovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o Odluci o poskupljenju plina, koja će biti dostavljena Parlamentu FBiH.

U obrazloženju za korekciju cijene BH Gas je naveo da od druge polovice 2018. godine ostvaruje gubitak na prodaji prirodnog plina distributivnim poduzećima, jer je cijena koštanja kontinuirano viša od prodajne od 495 maraka, koja je na snazi od 1. kolovoza 2017. godine. Zbog rasta tečaja dolara i nabavne cijene plina, disparitet nabavne i prodajne cijene postaje sve veći.

Od 2016. do 2019. godine nabavna cijena plina je povećana 100 posto, dok je u tom periodu Vlada smanjila cijenu za 40 posto, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Dva ministarstva u informaciji ističu i da cijena od 640 maraka nije na povijesnom maksimumu u FBiH, već je to bila u 2012./2013. godini, kada je iznosila 820 maraka.

Aktualna Vlada FBiH je zatečenu cijenu od 754 maraka korigirala na 495 maraka, što je najveći zabilježeni pad cijene plina u poslijeratnoj BiH. To potvrđuje da je Vlada FBiH poduzela sve aktivnosti da prvo smanji veleprodajnu cijenu prirodnog plina i da je onda, zbog porasta ruske cijene, prilagodi tržišnim kretanjima i važećim ugovorom s isporučiocem Gazprom Exportom.

Pri svemu navedenom vođeno je računa o socio-ekonomskim aspektima i poslovanju privrednog društva koje je u stopostotnom vlasništvu Vlade Federacije BiH, navodi se u priopćenju.

Otvaranje Posebnog računa za upravljanje razvojnim sredstvima

Federalna vlada usvojila je informaciju o otvaranju Posebnog račun za upravljanje razvojnim sredstvima u okviru Jedinstvenog računa Riznice, izvijestili su u četvrtak iz te vlade. 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je zaduženo da vrati sredstva s namjenskog projektnog računa Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u Proračun Federacije BiH, a Federalno ministarstvo financija da otvori Poseban račun za upravljanje razvojnim sredstvima u okviru Jedinstvenog računa Riznice za implementaciju sredstava namijenjenih za financiranje kapitalnih infrastrukturnih projekata i da na njega prenese sredstva iz Proračuna Federacije BiH koja su namijenjena za financiranje kapitalnih infrastrukturnih projekata.

 

Kopirati
Drag cursor here to close