Svečanost

Završena prva faza restauracije kompleksa Gazi Ferhad-begove džamije

Kavazović je podsjetio da je vakufski kompleks Gazi Ferhad-begove džamije uspostavljen 1555. godine te da je dao veliki doprinos razvoju Tešnja.
Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2019. u 15:45 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tešnju je danas održana svečanost povodom završetka prve faze restauracije vakufskog kompleksa Gazi Ferhad-begove džamije koju je financirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema u BiH Husein ef. Kavazović, zamjenik direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske Rifat Turker, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović i brojne druge zvanice.

Foto: Anadolija / Završena prva faza restauracije kompleksa Gazi Ferhad-begove džamije

U obraćanju prisutnima, Kavazović je podsjetio da je vakufski kompleks Gazi Ferhad-begove džamije uspostavljen 1555. godine te da je dao veliki doprinos razvoju Tešnja.

Apelirao je i na vlasti u BiH da ulože dodatne napore kako bi se očuvala i zaštitila vakufska dobra koja su, kako je rekao, sigurno pomogla i razvoju cijelog društva.

Foto: Anadolija / Završena prva faza restauracije kompleksa Gazi Ferhad-begove džamije

Turker je istaknuo da Generalna direkcija vakufa Republike Turske u Bosni i Hercegovini trenutno provodi 27 projekata, napominjući da je vrlo važno obnoviti ove korisne ustanove i objekte.

Istaknuo je također da će Generalna direkcija vakufa Republike Turske i dalje nastaviti s obnavljanjem vakufskih dobara u BiH.

Planirano je da u drugoj fazi projekta bude obnovljena i Gazi Ferhad-begova džamija.

Foto: Anadolija / Završena prva faza restauracije kompleksa Gazi Ferhad-begove džamije

Šef odjela za izgradnju pri Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske Suat Faruk Giray je kazao da je do sada završen jedan dio projekta obnove koji je počeo prošle godine, dodajući da će sada uslijediti i obnova Gazi Ferhad-begove džamije.

Zajimović je u obraćanju kazao da je tijekom rata u Bosni i Hercegovini nanesena ogromna šteta kulturnoj baštini i vakufskim dobrima, te da BiH nije u stanju da sama obnovi ove objekte zbog čega duboko cijeni svaku pomoć i potporu prijateljskih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close