Poljoprivreda

Zaustavljeno pet milijuna nelegalnih poticaja

Gospodarstvo / Flash | 11. 04. 2016. u 09:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U protekloj godini je registrirano 625 poljoprivrednih obrta, a u ovom sektoru otvorena su 1.384 nova radna mjesta, priopćilo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva povodom prve godine mandata.

Ministarstvo navodi kako je u proteklih godinu dana u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje realiziralo Program sufinanciranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi u vrijednosti od tri milijuna KM te da je u obradi još 170 zahtjeva korisnika koji su ispunili uvjete iz prvog javnog poziva, a za ovaj program u ovoj godini osigurano je dodatnih tri milijuna KM.

''Protekla godina obilovala je aktivnostima na stabilizaciji stanja, uzimajući u obzir naslijeđena dugovanja. Istovremeno doprinijeli smo boljem društvenom statusu poljoprivrednika i njihovom zapošljavanju. Također, značajno je da su Vlada i Parlament FBiH usvojili srednjoročnu Strategiju razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za period 2015. - 2019. godine. Uskoro očekujemo usvajanje Prijedloga Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i četvorogodišnjeg Programa ruralnog razvoja FBiH koji su trenutno u proceduri usvajanja”, istaknuo je resorni ministar Šemsudin Dedić.

Ministarstvo je priopćilo kako je aktivno radilo na saniranju naslijeđenih gotovo 50 milijuna KM duga za neisplaćene poticaje poljoprivrednicima. Od tog iznosa, ukupna dugovanja za proizvodnju iznosila su 25.317.365 KM, a do sada je izmireno 7.485.459 KM, dok je 2.044.292 KM neopravdanih zahtjeva odbijeno. Ukinuto je 68 rješenja, zaustavljena nezakonita i neosnovana isplata gotovo pet milijuna KM i naložen povrat novčanih sredstava u proračun.

''Za Program 'Poticaj za poljoprivredu' izdvojili smo 65.151.173 KM, a ukupno je odobreno 82.508 pojedinačnih zahtjeva, poticano 120,6 milijuna litara mlijeka, 5,1 tisuća hektara pšenice i raž, 1,1 milijuna deklariranih sadnica jagodičastog voća, 7,7 tisuća grla junadi i dr. Ministarstvo je aktivno radilo na poboljšanju životnih uvjeta farmera na području 15 općina kroz obuku korisnika i financijsku podršku za uzgoj jagodičastog voća, gdje je zasađeno 1.669 dunuma, a osigurali smo povoljna grant i kreditna sredstva iz projekta IFAD. Posebno treba istaknuti poduzete mjere i primjenu europskog standarda za kvalitetu sirovog mlijeka što je omogućilo da sedam mljekara iz Federacije BiH ima mogućnost plasmana mlijeka na tržište EU“, naglasio je Dedić.

Intenzivirane su aktivnosti na oporavku poplavljenih područja kroz rekonstrukciju obrambenog nasipa uz rijeku Savu, rehabilitaciju lokalne infrastrukture u 22 općine, te projekte zaštite od poplava u Goraždu, Ustikolini i Pale-Prači. Očekuje se i završetak procedure oko dodjele različitih roba poput plastenika, sjemena, sadnog materijala za 806 korisnika.

''U oblasti vodoprivrede značajno je unaprijeđen 'Projekt vodosnabdjevanja i odvodnje otpadnih voda u FBiH' (WATSAN), koji se realizira u 19 općina u Federaciji BiH. Rezultirao je osiguranjem uvjeta za utrošak 22.374.666 KM grant sredstava IPA 2008 i IPA 2009. Time smo značajno doprinijeli završetku velikog broja projekata u našim općinama, s financijskom realizacijom od oko 20 posto ukupne vrijednosti projekta, što nije postignuto u prethodne četiri godine'', istaknuo je Dedić.

U javnoj raspravi je prednacrt zakona o šumama koji će uz nacrt općeg dijela Šumarskog programa FBiH, zatim drugu inventuru šuma na velikim površinama za BiH, te uspostavu informacijskkog sustava za upravljanje šumama u FBiH, doprinijeti efikasnijem upravljanju ovim prirodnim resursom.

Kopirati
Drag cursor here to close