Svjetski dan potrošača

BiH: Ni inspekcija ni sudstvo nisu na strani potrošača

Potrošači - još jedan dio koji ne zna svoja prava
Gospodarstvo / Flash | 15. 03. 2018. u 07:45 Bljesak.info
Zašto svi građani u BiH nemaju ista potrošačka prava?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi imamo po nekoliko prigovora tjedno, već mjesecima i godinama. Građani se često žale na tehnologiju, odjeću a u zadnje vrijeme i na obuću, na javna poduzeća, komunalne usluge..'', rekao je za Bljesak.info Marin Bago, predsjednik Udruge Futura koja se bavi poboljšanjem kvalitete života, a između ostalog i pravima potrošača.

Objašnjavajući javne usluge na koje se građani žale, Bago je rekao da su to usluge od ekonomskog interesa za širu javnost, kao što su komunalije, električna energija, telekomunikacije… odnosno žale se na zajedničke probleme svih građana.

''Jedna od važnih stvari koje primjećujemo u čitavom procesu je zakonska regulativa. Zakon o zaštiti potrošača  donesen je 2006. godine na razini BiH. RS je 2010. godine donijela svoj Zakon gdje je ubacila dosta preinaka koje znače unaprjeđenje prava potrošača, dok je zakon na državnoj razini ostao isti. Tako da potrošači u Federaciji imaju manja potrošačka prava nego u RS'', objasnio je.

Inspekcija nije na strani potrošača

Kaže da je jednostrano tumačenje zakonske regulative velik problem, jer inspekcija nije na strani potrošača.

''Jedna važna stvar koja nam pravi probleme na terenu je ta što inspekcijski organi različito tumače Zakon o zaštiti potrošača u RS i FBiH. Jedno od najsvetijih prava potrošača je pravo na izbor. Primjerice kada je riječ o tehničkom nedostatku potrošač ima pravo na povrat novca, novi uređaj ili servis postojećeg. Inspekcija u Federaciji se ponaša na način da potrošači imaju samo pravo na servis. Dakle inspekcija ne staje na njihovu stranu'', kazao je Bago.

Nemogućnost povrata novca ili mijenjanje za novi uređaj prave velike probleme na terenu, jer kako objašnjava Bago, time se direktno krše potrošačka prava i ne daje im se pravo izbora.

''Građani nisu dovoljno  upoznati. Garancija je dobrovoljni dokument, trgovac ne mora imati garanciju, ali država jamči dvije godine garancije'', rekao je Bago, dodajući kako BiH ima solidna zakonska rješenja, ali institucije čine sve da naša prava zanemare otvarajući prostor za nelojalnu konkurenciju.

Nelojalna konkurencija

''Nelojalna konkurencija dovodi loše proizvode i usluge, jer smo mi zemlja koja je pretrpana lošim uslugama i proizvodima. Kada bi se Zakon primjenjivao, trgovci bi morali prodavati kvalitetnu robu, jer ako mi prodaš nekvalitetnu robu moraš mi vratiti novac i onda će svaki trgovac paziti da proda kvalitetno. Konzumiranje prava riješilo bi loše usluge i proizvode'', pojasnio je.

Inače, što se tiče javnih kompanija, kazao je Bago, na razini BiH ima oko dva ipol milijuna tužbi potrošačima od strane poduzeća.

''Jako rijetko potrošači tuže velika poduzeća jer nisu ravnopravni. Vi morate tužiti jedno veliko poduzeće i državna tijela to različito tumače. Tu je prisutna velika samovolja'', zaključio je Bago.

Inače, ombdusman za zaštitu prava potrošača u BiH Dragan Doko upozorio je kako je nevjerojatno da se na sudovima doslovno vode milijuni procesa protiv potrošača, a niti jedan gdje je potrošač tužitelj, a trgovac ili proizvođač tužena strana.

Konkurencija - najbolji prijatelj potrošača

"Sigurni, dobro informirani, aktivni potrošači, djelujući pojedinačno i kolektivno, su važni faktori za normalizaciju prilika na tržištu. Informirani potrošači su katalizatori konkurentnosti, a za konkurenciju se može slobodno reći da je potrošačev najbolji prijatelj. Ipak, poštivanje zakonskih propisa koji štite potrošača nisu na potrebnoj razini, a naše sudstvo je jednosmjerno. Nevjerojatno je da se na sudovima doslovno vode milijuni procesa protiv potrošača, a niti jedan gdje je potrošač tužitelj, a trgovac ili proizvođač tužena strana", kazao je Doko u razgovoru za Fenu.

Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH podsjećaju kako ta institucija ima važnu ulogu u zaštiti potrošačkih prava u BiH te da osigurava opću pravnu pomoć u zaštiti kolektivnih prava potrošača.

Potrošači u BiH to su i prepoznali što se najbolje vidi kroz tisuću upita koje šalju na njihovu adresu. Institucija Ombdusmana nastoji i educirati potrošače svih uzrasta, posebno one najmlađe, a za njih su izradili slikovnicu koja pojašnjava sve opasnosti konzumerizma.

Iz spomenute institucije također ističu kako je Svjetski dan potrošača, koji se obilježava danas 15. ožujka, prilika da se progovori o povijesti ovog datuma, pravima potrošača u BiH, te problemima koji se pojavljuju, posebno onima u domeni sudstva.  


Svjetski dan potrošača svoje porijeklo ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Predstavljajući svoju Deklaraciju američkom Kongresu 13. ožujka te godine Kennedy je govorio o potrošačkim pravima.

 "Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas, tako i mene kao predsjednika SAD-a. Oni su najveća ekonomska grupa na koju utiče skoro svaka javna ili privatna ekonomska odluka. Oni su najvažnija grupa čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti", kazao je prije 56 godina Kennedy.

Bitno je prisjetiti se da je spomenuta Deklaracija definirala četiri osnovna prava potrošača: pravo na sigurnost roba i usluga; pravo na cjelovitu, istinitu i pravovremenu informaciju; pravo na izbor roba i usluga i pravo potrošača da se čuje njihov glas.

Kopirati
Drag cursor here to close