6,5 milijuna KM

Žarić: Elektroprijenos BiH su potcjenjivali, a najveći smo investitor u zemlji

Gospodarstvo / Flash | 12. 08. 2016. u 06:09 Z.S.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktor Elektroprijenosa BiH Matan Žarić kazao je u intervjuu za Faktor da je prvi put od 2006. godine, kada je osnovana ova jedina zajednička kompanija Federacije BiH i RS-a, vanjski revizor dao nalaz i mišljenje bez ijedne rezerve ili preporuke.

"Dobit kompanije u 2015. godini je bila oko 6,5 milijuna KM. Prema zakonu, za rezerve izdvajamo oko pet posto, a ostalu smo dobit, po zaključku Skupštine društva koju čine dva premijera, podijelili dioničarima, prema odnosu 3,5 milijuna KM Federaciji BiH i oko 2,5 milijuna KM RS-u", kazao je Žarić.

Dolaksom nove uprave 2013. godine u kompaniji je radilo oko tisuću ljudi, a u međuvremenu je primljeno još 350 radnika raznih profila, a iako Elektroprijenos BiH važi za trenutno najpoželjnijeg poslodavca u državi, Žarić je kazao da su imali i neočekivanih iskustava prilikom zapošljavanja.

"U jednom trenutku smo imali strah da li ćemo uspjeti obučiti sve ljude. Nećete vjerovati što nam se događalo. Primimo radnika, a on drugi dan traži nazad svoju knjižicu. Bilo je pet-šest takvih slučajeva, jer je trebalo ući u trafostanicu i raditi, a oni koji su bili priučeni elektrotehničari ili sa kupljenim diplomama, nisu imali znanje ni iskustvo za taj posao", istakao je Žarić.

Zbog višegodišnje blokade Elektroprijenosa BiH ogromna suma novca je bila blokirana, pa Žarić ističe i kako je taj novac ulagan nakon što je kompanija konačno odblokirana 2013. godine.

"Kada smo krenuli s ulaganjem imali smo na raspolaganju oko 280 milijuna KM, s tim da se svake godine ponovo izdvajaju sredstva kroz amortizaciju i ostalo, pa je taj iznos i ove godine bio oko 250 milijuna KM. Čim je došla ova uprava, raspisali smo niz tendera, proveli kompletnu proceduru oko javnih nabavki i uspjeli do sada potpisati ugovore ukupne vrijednosti od 150 milijuna KM. Radi se uglavnom o izgradnji 110 trafostanica, a trenutno radimo na njih 25. To se trenutno ne radi nigdje u regiji i najveći smo investitoru zemlji. Također, radimo izgradnju dalekovoda, a dobar dio ugovora odnosi se i na rekonstrukciju i izgradnju zgrada, nabavku opreme i drugo. Trenutno u proceduri imamo oko 50 do 60 milijuna KM nabavke", kazao je direktor Elektroprijenosa BiH za Faktor.

Podsjetio je da im trenutno najveći problem u poslovanju predstavljaju javne nabavke.

"Procedure nikako ne možemo da dovedemo do kraja zbog manjkavosti i nedorečenosti Zakona o javnim nabavkama. Otvara se mogućnost da se svako može žaliti i svi to koriste bez ograničenja. Procesi se zbog toga obustavljaju, vraćaju na početak i to nam otežava rad", rekao je Žarić.

Kopirati
Drag cursor here to close