Poslovna prilika

Zaposlilo se 1.070 osoba s invaliditetom

Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2016. u 12:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom je u proteklih 18 mjeseci od stupanja na dužnost novih upravljačkih i rukovodnih struktura, osigurao neposredno zaposlenje 1.070 osoba s invaliditetom.

Usporedbe radi, u periodu od osnivanja Fonda pa do 2015. godine je podržano uposlenje za nešto više od 650 osoba s invaliditetom, priopćeno je iz ovog fonda.

Sredstvima Fonda je osigurana podrška zaposlenju, održivosti uposlenosti osoba s invaliditetom i njihovoj profesionalnoj rehabilitaciji za više od 1.600 osoba s invaliditetom.

U priopćenju se navodi da je ostvarenje navedenih rezultata omogućeno, između ostalog, i izradom i objavljivanjem u Službenim novinama FBiH Uputstva i obrazaca za vođenje evidencija o poslodavcima, plaćama i iznosu posebnog doprinosa,zaposlenim osobama s invaliditetom, te kreiranjem popratnih tehničkih pretpostavki za efikasno procesuiranje podataka, odnosno stavljanjem u funkciju posebno kreiranog softvera.

U konačnici, uspostavom evidencije i poduzimanjem drugih popratnih aktivnosti prema poslodavcima od Fonda, naplata posebnog doprinosa u prvom kvartalu 2016. godine porasla je za 42,55 posto u odnosu na isti period prošle godine, s tendencijom stalnog rasta.

Iz Fonda napominju da je još značajniji neizravni efekt poduzetih mjera Fonda veliki porast broja zaposlenih osoba s invaliditetom od brojnih poslodavaca širom Federacije BiH koji se odlučuju na ovaj čin da bi bili izuzeti od plaćanja posebnog doprinosa.

''Fond upućuje zahvalnost svim društveno odgovornim poslodavcima u Federaciji BiH koji se u skladu sa zakonskom obavezom sve intenzivnije opredjeljuju za upošljavanje osoba s invaliditetom, kao i onim koji uplaćuju poseban doprinos za poticanje zaposlenja osoba s invaliditetom u slučaju da sami ne zapošljavaju zakonom propisani broj takvih osoba'', navodi se u priopćenju Fonda.

Kopirati
Drag cursor here to close