nestalo kvota

Zapelo sa solarnim elektranama

Gospodarstvo / Flash | 06. 02. 2017. u 08:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Investitori koji su planirali ući u projekt gradnje solarnih elektrana morat će odustati od svog nauma, a razlog je nepostojanje slobodnih kvota, piše Oslobođenje.

Prema podacima Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, tek 2020. bit će slobodno svega neznatnih šest kilovata u kvoti solarne energije.

Očito je, navodi Oslobođenje, kako je zakonodavac predvidio da je otkup od mikropostrojenja obvezan. Riječ je o elektranama od 2 do 23 kW, čija je cijena do 70.000 maraka, a cilj ovakve odredbe bio je da se ljudi što više potaknu na investicije.

Prema važećim cijenama, investicija bi postala isplativa nakon četiri do pet godina, u slučaju da vlasnik kasnije započne ostvarivati određenu dobit. Obvezan otkup električne energije traje 12 godina, nakon čega mikroproizvođač stiče pravo na zajamčen otkup proizvedene električne energije po referentnoj cijeni.

Na stranici Operatora za OIEiEK objavljene su informacije o slobodnim dinamičkim kvotama za sve vrste postrojenja koja koriste OIEiEK, a što potencijalnim investitorima omogućava direktan uvid u slobodne dinamičke kvote.

Trenutna situacija rezultat je dosljedne primjene Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, Uredbe o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije i određivanja naknada za poticanje, kao i Akcijskog plana za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH od Operatora za OIEiEK.

Na stranici Operatora objavljeni su i ažurirani popis kvalificiranih proizvođača, odnosno investitora koji su dobili status privilegiranog proizvođača, pojedinačna instalirana snaga svih postrojenja na koji se statusi odnose, te ažurirani popis kvalificiranih proizvođača i investitora koji su prihvatili da budu na listi čekanja u skladu sa odredbama Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

''Operator za OIEiEK, u skladu sa Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, nadležan je za provedbu Akcijskog plana za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH, ali ne i za njegovu pripremu i donošenje'', poručeno je.

Zaključno sa studenim 2016, Operator je sklopio 112 ugovora o otkupu električne energije iz OIEiEK iz solarnih postrojenja, od čega 63 o otkupu po zajamčenim otkupnim cijenama, 30 o otkupu po referentnim cijenama, te 12 iz postrojenja u probnom radu.

Kopirati
Drag cursor here to close