Usluge po domaćim cijenama

Zapadni Balkan uskoro bez rominga

Ono što je ključno, jeste da od 1. srpnja ove godine, uvođenjem pravila ''u roamingu kao u domaćem prometu'' k orisnici neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regije Zapadnog Balkan
Gospodarstvo / Flash | 14. 06. 2021. u 09:07 Bljesak.info
Od 1. srpnja maksimalna maloprodajna cijena naknada za roaming u regiji Zapadnog Balkana

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 1. srpnja ove godine maksimalna maloprodajna cijena naknada za roaming u regiji Zapadnog Balkana bit će dovedena na razinu cijena koje odgovaraju pravilima “U roamingu, kao u domaćem prometu.” Sporazum se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Albaniju. To znači, da korisnici kada putuju unutar regiona Zapadnog Balkana koristit će roaming usluge po domaćim cijenama.

Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana je definirano da maksimalna cijena naknada za roaming u mobilnoj telefoniji mora najkasnije do 1. srpnja 2021. godine biti dovedena na nivo cijena u skladu s pravilom “kao u domaćem prometu” koji se primjenjuje među zemljama Europske Unije.

Usluge po domaćim cijenama

''Ono što je ključno, jeste da od 1. srpnja ove godine, uvođenjem pravila “u roamingu kao u domaćem prometu” korisnici neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regije Zapadnog Balkana, odnosno koristit će roming usluge po domaćim cijenama”, priopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Pojedinačno se propisuju obveze operatera o besplatnom informiranju korisnika o vrstama pogodnosti, promjenama cijena, a posebno o rizicima automatskog i nekontroliranog uključivanja usluge preuzimanja podataka u roamingu.

''Ako pozivaju brojeve s pozivnim brojem +387, +382, +383, +389 ili +355 dolazni pozivi se neće tarifirati. Kada je riječ o mobilnom internetu korisnici će moći koristiti primjenljivu količinu za prenos podataka, dakle količinu koja će biti dovoljna za njihove potrebe za vrijeme boravka u roamingu u regiji Zapadnog Balkana”, kazala je Milica Kondić, glasnogovornica kompanije M:Tel.

Digitalna agenda

Građani u anketi koju je napravio BHRT Smatraju da je do dobro.

Imajući u vidu činjenicu da jedan od dva građana regije smatra da im je dogovor o ukidanju roaminga pomogao da uštede dosta novca, generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju pojašnjava da je inicijativa za ukidanje roaminga samo dio Digitalne agende za Zapadni Balkan.

''Digitalna agenda se ne sastoji samo od sporazuma o cijenama roaminga. Spomenula sam njega jer je to uspješna priča Vijeća za regionalnu suradnju. Digitalna agenda se sastoji također od brojnih dobrih provodljivih ciljeva na kojima radimo'', istaknula je Majlinda Bregu generalna tajnica Vijeća za regionalnu surandju.

Ukidanje roaminga znatno će poboljšati komunikaciju među stanovnicima zemalja Zapadnog Balkana,a to je samo jedan od pozitivnih modela koje smo preuzeli od zemalja članica Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close