'Istanbulski razvojni dijalozi 2019.'

Zapadni Balkan: 60 posto žena nije na tržištu rada

''Ne možemo se više fokusirati na strategiju ekonomskog rasta, a da pri tome ne vodimo računa o razvoju ljudskog kapitala'', rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu.
Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2019. u 16:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:RCC /

Prijeko potrebna održiva transformacija regije u ekonomiju zasnovanu na znanju s jednakim mogućnostima za sve građane je opsežan program. Njim se povezuju politike inovacija, istraživanja i razvoja, obrazovanja, zapošljavanja i socijalne uključenosti. Ne možemo se više fokusirati na strategiju ekonomskog rasta, a da pri tome ne vodimo računa o razvoju ljudskog kapitala'', rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu, govoreći na panelu UNDP-og foruma "Istanbulski razvojni dijalozi 2019 (IDD 2019): Financije u 21. stoljeću: Korištenje novca za održiv razvoj".   

Socijalne dimenzije regionalnog ekonomskog prostora i ekonomske politike trebaju osigurati uključenost, jednakost i socijalno pravednu tranziciju i pri tome biti usklađene sa stubom socijalnih prava Europske unije (EU). 

U ovom trenutku na zapadnom Balkanu 60 posto žena nije na tržištu rada i svake godine ekonomije iz regije zbog rodnih razlika na tržištu rada u prosjeku gube 18 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je više od ukupnog BDP-a Srbije. Stoga je neophodno poboljšati projekte socijalnih ulaganja kroz ulaganje u obrazovanje, vještine, osposobljavanje i zdravstvenu zaštitu, jer to ono što unaprjeđuje ljudski kapital, a osposobljena, obrazovana i zdrava radna snaga od presudne je važnosti za konkurentnost svake ekonomije. 

Na panelu "Globalno financiranje za održivi razvoj: Iskoraci" govorilo se o financijskim sredstvima za pitanja održivog razvoja u širem kontekstu globalizacije. Također je bilo riječi i o osnovama globalnog financijskom sustavu koji je u većoj mjeri usmjeren na ljude i boljem upravljanju financijskim rizicima za održiv razvoj. 

Foto:RCC /

Osim generalne tajnice Vijeća za regionalnu suradnju Bregu, o najnovijim iskoracima i stavovima govorili su Robert Schoellhammer u ime Ureda Azijske razvojne banke (ADB) za Europu, Neeti Biyani iz Centra za proračun i upravnu odgovornost iz Nju Delhija i Roy Gonzalez, bivši zamjenik ministra financija i direktor Središnje banke Kostarike.  

Istanbulski razvojni dijalozi 2019 posvećeni su financiranju održivog razvoja. Na njima će se govoriti o analizama trendova u globalnim financijama za održiv razvoj koje će iznijeti vodeći stručnjaci za razvojne financije iz javnog i privatnog sektora, priopćeno je iz Vijeća za regionalnu suradnju. 

Kopirati
Drag cursor here to close