Mostarsko vrćenje u krug

Inspekcija skloni jednu opremu, ugostitelji vrate drugu i tako u krug

Dva ugostiteljska objekta u gradu nisu mogla dobiti dozvolu za postavljanje ugostiteljske opreme na javnu površinu, koja u svojoj naravi predstavlja parking
Gospodarstvo / Flash | 22. 09. 2021. u 14:38 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč najavama kako će se napokon uvesti red među mostarske terase, pojedini ugostitelji od uzurpiranja javnih parkinga u Mostaru ne odustaju.

Naime, nakon što je gradska inspekcija prinudno uklonila ugostiteljsku i drugu opremu s javne površine – parking bespravno zauzete od strane dva ugostiteljska objekta u Zagrebačkoj ulici i Zaliku, ugostitelji nastavljaju na razne načine svojatati javnu površinu.

Ovakvi problemi se odugovlače zbog zakonskih procedura koje inspekcija mora provesti.

Podsjetimo, 28. svibnja ove godine, provedeno je prinudno izvršenje pravosnažnih inspekcijskih rješenja u predmetu uklanjanja ugostiteljske i druge opreme s javne površine-parkinga, bespravno zauzete od strane dva ugostiteljska objekta lociranih u Ulicama Zagrebačka i Zalik.

Nova oprema, novi postupci

Nakon što je završeno prinudno uklanjanje ugostiteljske opreme, spomenuti pub je na parking stavio novu opremu, te pri tome zauzeo još više prostora. A za novu opremu inspekcija mora pisati novi nalog te se moraju provesti novi postupci.

''U administrativnom izvršenju rješenja komunalnog inspektora dana 28.5.2021.godine izvršeno je uklanjanje i oduzimanje ugostiteljske opreme i drugih predmeta i uređaja zatečenih na javnoj površini uređenoj kao parking prostor ispred ugostiteljske radnje Špago pub u naselju Zalik. Nakon saznanja da je vlasnik navedene ugostiteljske radnje postavio novu ugostiteljsku opremu na predmetnu površinu bez pribavljenog odobrenja nadležnog organa uprave Grada Mostara, vršeni su učestalo inspekcijski nadzori te nakon utvrđenih povreda propisa izdavani prekršajni nalozi, a pokrenut je i novi inspekcijski postupak'', rekla je za Bljesak.info, postupajuća inspektorica na ovom slučaju Jagoda Barbarić, dodajući da su na navedene okolnosti postupali i policijski službenici MUP-a HNŽ/K s represivnim mjerama.

Šefica službe za inspekcijske poslove u Gradu Mostaru, Jesenka Mahinić, pojasnila nam je kako je objekt 'Špago' pub netom nakon izvršenog prinudnog uklanjanja koje je, kako kaže ''uzgred rečeno trajalo 5 sati'', izbacio drugu ugostiteljsku opremu na javnu površinu –parking .

''U skladu s važećim zakonskim propisima, pokrenut novi postupak koji u ovom trenutku teče'', kazala je za Bljesak.info Mahinić.

Barbarić je dodala da ''nakon što bude izvršan upravni akt u inspekcijskom postupku koji je u toku pristupit će se uklanjanju ugostiteljske opreme s predmetnog lokaliteta kao i u slučaju svakog ponavljanja postavljanje iste što će se pratiti kroz kontinuirane inspekcijske preglede''.

Prekršajni nalozi za Špagu

Komunalna inspektorica Marina Čuljak, kaže da je za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, dana 15.09.2021. godine, komunalni inspektor donio je Rješenje o uklanjanju postavljene ugostiteljske opreme s dijela javne površine oko Sportske kladionice Formula u ul. Zalik 1. u Mostaru, koju je zauzeo Samira Špago, vlasnik Caffe bar Špago Pub, dodala je da je daljnji postupak u tijeku.

Mahinić nam je pojasnila kako je za ovaj slučaj donesen i Zaključak o dozvoli izvršenja i vrlo brzo uslijedit će novo prinudno izvršenje.

''Također, u kontrolnim inspekcijskim nadzorima, vlasniku djelatnosti uručivani su prekršajni nalozi (više naloga) radi konstantnog kršenja mjera izrečenih u Rješenju inspektora, sve u skladu s važećim zakonskim propisima'', kaže Mahinić podvlačeći da su njihove procedure propisane su Zakonom i su u obavezi poštovati ih.

Hemingway i zauzimanje 

Caffe bar Hemingway parkinge je prestao zauzimati ugostiteljskom opremom, iako je nastavio 'svojatati površinu' kako nam kažu stanari, priključnim vozilom i automobilom koje parkira nepropisno kako bi zauzeo više parking mjesta.

''Poduzimanje radnji i eventualnih sankcija vezano za navod da vlasnik ugostiteljske radnje Hemingway parkira priključno vozilo i automobil preko dva parking mjesta je u nadležnosti MUP-a'', rekla je za Bljesak.info, postupajuća inspektorica na ovom slučaju Jagoda Barbarić.

Šefica inspekcijskih poslova, Jesenka Mahinić potvrdila je kako ugostiteljski objekt ''Hemingway'' nije nastavio sa zauzimanjem javne površine –parkinga ugostiteljskom opremom, osim koliko je inspekciji poznato u jednom slučaju stavljanja stolova i stolica na razdjelnicu parkirnih mjesta.

''Na tu situaciju odmah su reagirali komunalni redari te kroz razgovor s vlasnikom djelatnosti, ishodili uklanjanje iste'', kazala je Mahinić.

Caffe bar Hemingway, što brojnim prolaznicima 'zapne za oko' je s bočne strane izgradio terasu zagradivši trafo stanicu. Prema informacijama kojima raspolažemo, Hemingway je imao dozvolu od nadležnog odjela za 'bočnu terasu', ali ne u ovom obujmu u kojem je izgrađena. 

I nadležnost MUP-a

Svi inspektori su nam napomenuli kako je nepropisno zauzimanje parkinga kao i nezakonito postavljanje ugostiteljske opreme na dijelu javne površine obuhvaćeno i odredbama Zakona o javnom redu i miru HNŽ (''Službene novine HNŽ'', broj: 9/2009) i u nadležnosti je MUP-a HNŽ.

''Zauzimanje javne površine, a pogotovo parkinga, također je u nadležnosti MUP-a HNŽ, koji su primjenom odredaba Zakona o javnom redu i miru (''Sl.novine HNK/Ž broj9/2009'')u mogućnosti promptno ukloniti svu opremu kojom se zauzima javna površina –parking uz izricanje prekršajne sankcije. S tim u vezi, u nedavnom razgovoru sa gosp. Jelonjićem, načelnikom PU Mostar, postignut je visok nivo suglasnosti o zajedničkim aktivnostima inspekcije i policije'', kazala je Mahinić dodajući da će svatko u okviru svoje nadležnosti i ovlaštenja, djelovati na provođenju nadzora u segmentu zauzimanja javnih površina u gradu Mostaru, što bi posredno trebalo osigurati veći stupanj u održavanju komunalnog reda u našem gradu.

''Rezultati bi trebali biti vidljivi u narednom periodu'', kazala je Mahinić.

Kopirati
Drag cursor here to close