Odredbe

Ustavni sud i notari: Neustavno pet zakona u Federaciji

Predsjednik Notarske komore FBiH Zdenko Puljić, s druge strane, poručuje da je odluka Ustavnog suda takva kakva jeste i da će notari ići u daljnju pravnu bitku kada dobiju otpravak presude.
Gospodarstvo / Flash | 24. 04. 2019. u 15:46 Bljesak.info
Kopirati

Ustavni sud FBiH proglasio je neustavnim odredbe pet federalnih zakona koji propisuju da se za određene pravne poslove mora imati notarski obrađena isprava, ne ostavljajući nikakvu drugu mogućnost, objavio je Klix.

Riječ je o odredbama zakona o registraciji poslovnih subjekata, o stvarnim pravima, o zemljišnim knjigama, o nasljeđivanju i Obiteljskog zakona, koje se naslanjaju na član Zakona o notarima koji je još 2015. godine proglašen neustavnim.

Presuda Ustavnog suda FBiH u predmetu U-22/19 danas je javno objavljena u Palači pravde u Sarajevu, nakon čega su notari poručili da će ići u daljnju pravnu bitku.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović je objasnio da je Zakon o notarima FBiH osporen 2015. godine po zahtjevu nekadašnje potpredsjednice Spomenke Mičić koja je pokrenula zahtjev za ocjenu ustavnosti 2010. godine.

''Godine 2015. član 73. je proglašen neustavnim i nakon toga Vlada FBiH i Parlament FBiH nisu uradili ništa kada je riječ o usuglašavanju Zakona o notarima s Ustavom FBiH. Sljedeći korak je bio da pokrenem zahtjev za ocjenu ustavnosti šest zakona. Iz skraćenog obrazloženja se vidi da je prihvaćena neustavnost članova u pet zakona. U Zakonu o izvršnom postupku nije'', kazao je Dunović.

Navodi kako je suština u tome da građani sada imaju mogućnost slobode izbora.

''Do sada građani nisu imali pravo na slobodu izbora. Ono što je zabrinjavajuće, pokazala je presuda, jeste tvrdnja da je Zakonom o notarima ozbiljno narušena pravna sigurnost i vladavina prava u FBiH. To su ozbiljne stvari preko kojih se ne može prelaziti. Zato sam pokrenuo zahtjev za ocjenu ustavnosti svih šest zakona'', rekao je Dunović.

Dunović navodi da inače Zakon o notarima nikad ne bi bio prilagođen i da građani ne bi imali izbora.

''Postoji rok od šest mjeseci da Parlament uskladi Zakon o notarima i pet preostalih zakona s Ustavom FBiH. Sljedeći korak je na Ministarstvu pravde da to pripremi i pošalje u proceduru. Praktično, sada će građani imati pravo da određene dokumente rade sami. U prošlosti je bila obveza notarski obrađene izrade. Cijene notarskih usluga su bile neprilagođene realnim mogućnostima građana'', zaključio je Dunović.

Predsjednik Notarske komore FBiH Zdenko Puljić, s druge strane, poručuje da je odluka Ustavnog suda takva kakva jeste i da će notari ići u daljnju pravnu bitku kada dobiju otpravak presude.

''Presude neću komentirati. Idemo do kraja. Građani sada mogu očekivati veću pravnu sigurnost, zato što će se ugovori pisati kao i do sada. Prije se završavalo u zatvoru kad su neke agencije pisale, razni nadripisari. Ako budu pisale stručne osobe, onda smo mi dobili kao notari, jer ćemo imati gotovu ispravu. Građani će dobiti, ako ovo bude ovako, skuplju uslugu. Naplatit će je onaj što piše ugovor ili pravni akt, a naplatit će je i notar. Bit će dupla naplata. Monopola nema nikakvog'', rekao je Puljić.

Napominje da od 1,2 milijuna notarski obrađenih isprava, koliko su napravili notari u FBiH, ima pet-šest slučajeva da se vodi osporavanje isprava.

''Nijedna još nije dobila pravomoćnost da nije pravno valjana. Notarska stručnost je dokazana. Čekat ćemo otpravak pravne presude, vjerujem da ćemo ponovo ići s apelacijom Ustavnom sudu BiH. Nismo išli na aplikaciju prema Strasbourgu, ali postoji spremnost da i to uradimo'', kazao je Puljić.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati