Zagađenje

Zakon na papiru, trovanje u zraku

Gospodarstvo / Flash | 15. 03. 2017. u 11:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi imamo odgovarajuću zakonsku regulativu vezanu za zagađenje zraka. Problem je u tome da je nitko dosljedno ne provodi'', rekla je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo pred zastupnicima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici posvećenoj problemu zagađenosti zraka u FBiH.

''Prije svega, već godinama izbjegava se proglašavanje stanja uzbune u posljednjem trenutku, a bez toga nije moguća upotreba svih interventnih mjera kao što su zaustavljanje saobraćaja, isključivanje određenih vrsta vozila i jačanje gradskog prijevoza, zatvaranje škola, obdaništa, smanjen kapacitet rada'', rekla je.

Navela je da se u praksi pokazalo da je uzbuna uvođena rijetko, a nadležne institucije radije čekaju da zagađenje smanji vjetar ili kiša, kao i da je nedopustivo da u 21. stoljeću zdravlje naših građana zavisi od vremenskih prilika.

''Kad se radi o samom Federalnom ministarstvu naša uloga je prije svega vezana za izdavanje okolišnih dozvola za najveća postrojenja, odnosno najveće zagađivače. Zakonski okvir je o tom pitanju veoma kvalitetan. Okolišnim dozvolama su obuhvaćeni svi industrijski pogoni, novi i postojeći. Pragovi koji definiraju obveznike pribavljanja dozvola su poprilično rigorozni i prate legislativu u EU. Zahvaljujući tome možete vidjeti da neke od novih investicija ispunjavaju rigoroznije uvjete nego što bi morali u drugim državama. To je slučaj, na primjer, Termoelektrane Banovići'', pojasnila je Đapo.

Naglasila je da su investicije veoma bitne, ali da nema kompromisa sa zdravljem građana.

Ministrica Đapo rekla je kako, nažalost, već godinama nadležni reagiraju tek u zimskom razdoblju kad je problem najizraženiji i uvode ad hoc mjere radi smanjenja zagađenja.

Dodala je da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zaduženo jedino za uspostavu i adekvatno funkcioniranje monitoringa kvaliteta zraka u Federaciji BiH, a da u slučaju da utvrde prekomjerno zagađenje zraka moraju reagirati županije.

Dodala je kako su županije dosad reagirale kaotično.

Kopirati
Drag cursor here to close