Uprava za neizravno oporezivanje BiH

Zabilježen rast prihoda od 5,2 posto

Rast prihoda od indirektnih poreza, kako se dodaje, opterećen je lošim trendovima u naplati akciza. ''Nakon rasta prihoda od akciza u siječnju 2019., u veljači je došlo do pada prihoda od 4,6 posto, što je ukupnu naplatu akciza svelo na razinu iz 201
Gospodarstvo / Flash | 22. 03. 2019. u 17:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je u prva dva mjeseca ove godine zabilježen rast neto prihoda od neizravnih poreza od 5,2 posto.

''Budući da su izmjene Zakona o akcizama, koje su podrazumijevale povećanje stope namjenske putarine, u primjeni od 1. veljače 2018., naplata prihoda u siječnju 2019. sadrži efekte primjene tog zakona. Isključivanjem efekata povećanja namjenske putarine i pripadajućeg PDV-a stopa rasta neto prihoda od indirektnih poreza iznosi tri posto'', navedeno je u biletenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Rast prihoda od indirektnih poreza, kako se dodaje, opterećen je lošim trendovima u naplati akciza. ''Nakon rasta prihoda od akciza u siječnju 2019., u veljači je došlo do pada prihoda od 4,6 posto, što je ukupnu naplatu akciza svelo na razinu iz 2018.'', dodaje se u biltenu. 

U siječnju je zabilježen intenzivniji rast naplate akciza na duhanske prerađevine, koji je uključio i efekte uplate razlike akciza nakon povećanja specifične akcize na cigarete i rezani duhan od 1. siječnju 2019. 

Međutim, kako naglašavaju, u veljači je zbog povećanja maloprodajnih cijena cigareta došlo do pada potrošnje, a time i pada prihoda od akciza od 13,8 posto. Slabija naplata akciza u veljači je imala za posljedicu negativni rast ukupno naplaćenih akciza na duhan od 1,9 posto. 

S obzirom na činjenicu da je Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu u remontu od polovine siječnju do daljnjeg, pad prometa, a time i naplate akciza i putarine na domaće derivate nafte, je očekivan. 

''Imajući to u vidu očekivana je supstitucija domaćih derivata derivatima iz uvoza'', navedeno je u biletenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close