Potpisan ugovor

Za testiranje bolesti plavog jezika i kvrgave kože 43.552.00 KM

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2017. u 15:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor USAID/Sweden FARMA II projekta Adrian Neal i dekan Veterinarskog fakulteta Sarajevo Nihad Fejzić potpisali su danas ugovor za testiranje uzoraka krvi sumnjivih životinja na prisustvo bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika. Veterinarski fakultet Sarajevo obavit će u narednih godinu dana 2.000 analiza na području Federacije Bosne i Hercegovine. Vrijednost ugovora je 43.552.00 KM.

Planirano je testiranje uzoraka sumnjivih životinja, u skladu s programom koji je priredio Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na terenu će se realizirati u suradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, priopćeno je iz Veterinarskog fakulteta.

''Ova aktivnost ima dvostruki cilj. Prvi cilj je da se pomogne relevantnim bh. institucijama da uspostave program nadzora za bolesti kvrgave kože i plavog jezika, provođenje entomološkog istraživanja i otkrivanje ranog unosa i/ili daljnjeg širenja bilo kojeg drugog serotipa kako bi se osigurale potrebne informacije prilikom donošenja odluke o cijepljenju životinja i daljnjem postupanju u skladu sa zakonskom regulativom. Drugi cilj je da se u lokalni laboratoriji uključe u ovaj proces i da se ojača njihov kapacitet za testiranje uzoraka, čime će se povećati i njihov potencijal za dijagnostiku, navodi se u priopćenju.

S obzirom na širenje bolesti kvrgave kože na području Balkana u 2016. godini, s posebnim naglaskom na izbijanje bolesti u susjednoj Srbiji i Crnoj Gori, projekat USAID/Sweden FARMA II namjerava pružiti pomoć BiH kako bi se smanjio rizik od širenja bolesti i zaštititi ranjiva domaćinstva koja se bave uzgojem stoke.

Bolest plavog jezika je infektivna, nekontagiozna vektor-prijenosna virusna bolest koja utječe na divlje i domaće preživare kao što su ovce, koze, goveda, bivoli, jeleni, većina vrsta afričke antilope i razne druge Artiodactyla kao kralježnjaka domaćina. U kolovozu 2016. godine pojava bolesti plavog jezika je zabilježena u tri općine u Bosni i Hercegovini: Foča, Goražde i Nevesinje.

Kopirati
Drag cursor here to close