Mućke

Za reviziju privatizacije trebat će nam 133 godine

Gospodarstvo / Flash | 30. 05. 2017. u 09:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za reviziju privatizacije trebat će nam 133 godine, objavio je Dnevni avaz navodeći kako će dosadašnjim tempom trebati više od jednog stoljeća da bi bila završena revizija privatizacije svih firmi u Federaciji BiH.

To, rekli su parlamentarci za Dnevni avaz, govori o efikasnosti rada Agencije za revizije privatizacije u FBiH, ali i odnosu vlasti prema ovom pitanju i volji da se ono dovede do kraja.

Privatizacija je, tvrde sugovornici Avaza, u velikom broju slučajeva bila loša i kriminalna, a do sada je završeno tek šest revizija, tri su u tijeku i za ovu godinu je planirano njih 18.

Nadležna agencija s radom je počela 2015. godine, a njezin izvještaj o radu za prošlu godinu nedavno je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

''Moglo je biti učinjeno mnogo više. Za to trebaju kompetentni ljudi, podrška vlasti'', smatra Faruk Ćupina, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu.

Dodaje kako je zbog loše privatizacije uništena radnička klasa, da su na mjestu giganata ruševine, a da po dosadašnjim nalazima Agencije ni jedan postupak u tužiteljstvima nije pokrenut. Trebalo bi, smatra Ćupina, napraviti prioritete u reviziji, a polazište bi mogli biti i raskinuti kupoprodajni ugovori i ono ''što narodu kopa oči''.

Ismet Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA tvrdi kako revizija privatizacije mnogima ne odgovara. Kaže da je bilo ''čudnih sukoba interesa'', jer su u Povjerenstvu Vlade F BiH, koje rješava žalbe na rješenja Agencije, bili ljudi koji su izravno sudjelovali u privatizaciji pa je oboreno nekoliko rješenja Agencije o utvrđenim nepravilnostima. Zato, dodaje, treba izmijeniti zakon o reviziji privatizacije, što očekuje vrlo brzo.

''Direktor Agencije žalio se na problem nedostatka dokumentacije. Agencija nema nikakve nadležnosti da istraži gdje je dokumentacija. Treba joj to omogućiti'', rekao je Osmanović.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže kako sve što nije uništila granata jeste privatizacija i da su bile stotine štrajkova zbog neuspjele privatizacije.

''Privatizacija je glavni razlog za neuvezani staž. Kroz reviziju privatizacije i oduzimanje imovine došlo bi se do velike količine novca. ne bi nam trebao MMF'', dodao je Bajramović.

Rekao je da Sindikat ima određenu dokumentaciju koja ukazuje na nepravilnosti privatizacije, ali da im se Agencija nikada nije obratila.

Direktor Agencije za reviziju privatizacije u FBiH, Vedad Duraković kaže da bi im trebalo više revizora kako bi stigli uraditi sve revizije.

Procijenio je da bi s njih 18, koliko su ih i planirali, mogli završiti posao za sedam do deset godina, Trenutno, rekao je za Avaz, imaju šest revizora, a jedna revizija traje oko tri mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close