Skromni rezultati

Za reformu javne uprave od 2007. godine uloženo 26 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 13. 03. 2015. u 13:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Skromni rezultati postignuti su u oblasti reforme javne uprave, s obzirom na to da je iz Fonda za reformu javne uprave od 2007. godine uloženo oko 26 milijuna KM'', kazala je danas u Sarajevu izvršna direktorica Transparency Internationala BiH Lejla Ibranović.

To je izjavila na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati monitoringa reforme javne uprave u oblasti upravljanja ljudskim resursima i oblasti transparentnosti, odgovornosti i integriteta.

Istakla je da je ovim monitoringom obuhvaćeno 20 institucija na svim nivoima vlasti u BiH čiji je cilj da se utvrdi u kojoj mjeri javne institucije primjenjuju standarde transparentnosti, odgovornosti i integriteta u svom radu.

Naglasila je da je u svim analiziranim institucijama pokrenut veoma broj disciplinskih postupaka, što ukazuje da se ovoj oblasti ne posvećuje dovoljno pažnje.

Dodala je da od svih analiziranih institucija, samo dvije su imale usvojene planove integriteta, što pokazuje da se unutar institucija veoma malo pažnje posvećuje uklanjanju nepravilnosti i korupciji.

Također je istakla da u većini institucija ne postoje objavljeni planovi javnih nabavki, sistematizacije radnih mjesta, izvještaji o radu te da se zaključuje veliki broj ugovora o djelu.

''Proces zapošljavanja u državnu službu je tema mnogih polemika, jer su građani izgubili povjerenje u objektivnost u tim procesima i neophodno je inovirati uvjete za prijem u radi odnos'', poručila je.

Naglasila je da je u oblasti domena ljudskih resursa fokus stavljen na kvantitet, a da se o profilu i kvalitetu potrebnih ljudi ne vodi dovoljno računa.

Također je dodala da institucije ne objavljuju informacije proaktivno, što nije u skladu s međunarodnim praksama i trendovima koje nalažu da se objavljuju informacije od javnog značaja te da te informacije moraju biti dostupne, pregledne i vidljive za javnost.

Konferencija je dio projekta "Monitoring reforme javne uprave" (PARM), koji financijski podržava Švedska međunarodna agencija za razvoj i vlada Danske, a čiji je opći cilj doprinijeti boljoj provedbi Strategije reforme javne uprave i većem sudjelovanju organizacija civilnog društva u reformskim procesima, radi stvaranja transparentnije, efikasnije i djelotvornije javne uprave od koristi za građane.

Kopirati
Drag cursor here to close