Moderne tehnologije

Za informatizaciju šumarstva u FBiH iskorištena trećina sredstava

Gospodarstvo / Flash | 12. 03. 2017. u 08:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz tekuće rezerve Vlade Federacije BiH odobreno je 95.000 KM za korištenje modernih IT tehnologija u šumarstvu, te je do kraja 2016. godine završena javna nabavka usluga za izradu Pojmovnika, Šumarskog rječnika i Šifrarnika u oblasti Standardi informacijskog sustava šumarstva FBiH i javna nabavka potrebne računarske opreme, za koje je izdvojeno 33.051,33 KM.

Ostatak sredstva od 61.948,67 KM vraćeno je u proračun Federacije BiH, potvrđeno je Feni iz Sektora za šumarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Nepostojanje zakona o šumama FBiH otežava stvaranje uvjeta za održivo upravljanje i gospodarenje šumama, kao i provođenje svih mjera i aktivnosti na uspostavi i razvoju informacijskog sustava šumarstva (ISŠ).

Korištenje modernih IT tehnologija u šumarstvu podrazumijeva racionalizaciju, integraciju i optimizaciju odlučivanja u sektoru šumarstva i lovstva, te razmjenu i sintetiziranje informacija među institucijama šumarstva i sa svim ostalim domaćim i međunarodnim institucijama i interesnim skupinama.

Informatizacijom šumarstva i uspostavom ISŠ-a osigurale bi se neophodne informacije o stanju i promjenama šumskog fonda za potrebe planiranja, praćenja stanja i izvještavanja.

''Uspostavom informacijskog sustava doprinosi se smanjenju obima nezakonitih aktivnosti u šumama, uspostavljanju dobrih praksi upravljanja i planiranja, certifikacije šuma, a ISŠ je od važnosti i kao pomoć u pripremanju BiH za integraciju s EU'', istaknuli su uposlenici Sektora za šumarstvo.

Sugeriraju da se moraju kreirati rješenja, koja će zadovoljiti potrebe dobro informatiziranih subjekata, kao i onih subjekata kod kojih je informatizacija tek u začetku.

Za razvoj i uspostavu informacijskog sustava od prioritetne važnosti je, kažu, razina praktične obučenosti operativnog kadra u sektoru šumarstva, kao i spremnost i sposobnost rukovodećeg kadra da uoči i prepozna potrebu njegovog kreiranja i razvoja.

Inače, u oblasti šumarstva FBiH djeluje veći broj subjekata, različite razine organiziranosti i ekipiranosti, kojima su i ciljevi djelovanja različiti.

''Unatoč veoma heterogenim razvojnim postignućima u informatizaciji poslovnih procesa različitih subjekata, dosadašnjim aktivnostima na svim razinama omogućena je uspostava platforme, uz koju bi bilo moguće pokretanje određenih aktivnosti na minimalno potrebnoj informatičkoj integraciji šumarskih djelatnosti'', navode iz Sektora za šumarstvo.

Nacrtom zakona o šumama (članom 57.) predviđeno je da Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva upravlja informacionim sustavom u šumarstvu, a da nadležni federalni ministar donese pravilnik o obliku i sadržaju, načinu upravljanja, održavanja i korištenja informacijskog sustava kao i načinu unosa informacija i izvještaja.

Kopirati
Drag cursor here to close