Šarović

Za članstvo u EU ključna adaptacija SSP-a

Gospodarstvo / Flash | 12. 01. 2016. u 15:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (ZSBiH) razmatrali su na današnjoj sjednici Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu za 2015. godinu kojeg je podnijela Europska komisija.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije i zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović podsjetio je da su krajem prosinca članovi Komisije saslušali izvještaje institucija BiH o realiziranim preporukama i planovima za njihovu realizaciju u oblastima vladavine zakona, reforme javne uprave, borbe protiv korupcije, slobodnog kretanja roba i u oblasti intelektualne svojine.

Pozvao je da se danas usvoji zaključak kojim bi se Vijeće ministara zadužilo da pripremi akcijski plan za provođenje prioriteta iz ovog izvještaja te da se osigura redovno informiranje ZSBiH o provođenju prioriteta iz Izvještaja.

Zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić govorila je o potrebi uspostavljanja mehanizma koordinacije, tijela kojim bi BiH s Europskom komisijom razgovarala usuglašenim glasom, podsjećajući na dugu proceduru uspostavljanja tijela i oprečne stavove.

Diplomatski pritisak

Dodala je da se već godinu i pol dana pokušava dogovoriti jedna stavka kako bi se uspostavilo to tijelo, smatra da umjesto da se vrši diplomatski pritisak za podnošenje kredibilne aplikacije, trebalo bi se raditi na ispunjavanju uvjeta za podnošenje aplikacije.

''Diplomatski pritisak vrši se u nadi da ćemo izmoliti nešto što nismo zaslužili, umjesto da se sve snage u ovoj zemlji usmjere na ispunjavanje dva preostala uvjeta za to'', mišljenje je koje je Majkić danas podijelila sa zastupnicima.

Iz zastupničkog Kluba SNSD-a kažu da se iz Izvještaja može zaključiti da je više napora pružila Europska komisija da vidi što to treba BiH raditi nego što su to uradili njezini politički predstavnici. Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Senad Šepić smatra da je dobro da zastupnici imaju priliku razmatrati ovaj Izvještaj, iznoseći podatak da je BiH u ranoj fazi pripreme za članstvo, ali ove godine BiH je dobila srednju ocjenu što pokazuje da su se stvari promijenile od onoga kad je bilježen potpuni zastoj na EU putu.

Ipak podvlači da je malo oblasti u kojima je BiH napravila napredak, dok je u brojnim oblastima BiH i ovaj put dobila lošu ocjenu u novom načinu ocjenjivanja.

Zastupnik Socijaldemokratske partija (SDP) Denis Bećirović zamjerao je što cijelo Vijeće ministara nije na sjednici kako bi odgovorili na pitanja, dodajući da u Izvještaju treba govoriti otvoreno pitajući se je li zaista došlo do pomaka u 2015. godinu.

Podvukao je da se u Izvještaju navodi da nema dijaloga između vlasti i civilnog društva, pravosuđe je neefikasno i ugrožena je njegova nezavisnost, korupcija je i dalje široko rasprostranjena, ljudska prava se i dalje krše, a država je i nazadovala u slobodi izražavanja. Ocijenio je da ima prostora za kritiku Vijeća ministara i bh. parlamenta, ali bi više korisno bilo da se jasno kaže što je pred BiH u narednom periodu, koje to zakone treba donijeti i izmijeniti, ali i na koncu ko sve to blokira i usporava.

Zastupnik SDA Hazim Rančić smatra da danas opozicija iznosi stavove o onome što se godinama nije moglo uraditi u BiH te je umjesto toga pozvao da se definira što je nadležnost parlamenta i da se to uradi. Za zastupnika PDP-NDP-a Momčila Novakovića je nerazumljivo da se o Izvještaju govori kao da je proces priključenja EU počeo prošle godine pozivajući sadašnje predstavnike opozicije da se prisjete kada su oni bili pozicija, a nije ništa urađeno na putu EU integracija.

Tijekom rasprave zabilježene su brojne prijave zastupnika koje su se odnosile na ispravke krivih navoda zbog čega je zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Đonlagić kazao da iz svega toga nije čuo ništa konstruktivno kada je u pitanju europski put BiH.

Osvrnuo se na energetsku strategiju BiH kazavši da BiH mora imati takvu strategiju kao i Zakon o plinu. Sve to su, kaže, obaveze koje su pred BiH i njezinim vlastima, zbog čega je pozvao na jedinstven stav parlamenta o pitanju EU integracija. Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) također je mišljenja da se u ovoj oblasti zastupnici ne trebaju dijeliti na poziciju i opoziciju, kao pozitivnu stvar navodeći stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te usvajanje Reformske agende, ali i izvoz iz BiH.

Adaptacija SSP-a

Ipak dva su pitanja koja opterećuju BiH, smatra Džaferović, a to su referendum o bh. pravosuđu najavljen iz Republike Srpske i neprilagodba SSP-a vezano za tradicionalnu trgovinu, dodajući da je potrebno ohrabriti sve koji su to dužni da te zapreke uklone. Nakon duge diskusije u kojoj su sudjelovali brojni zastupnici obratio se ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazavši da je ovaj Izvještaj do sada najbolji, učinjen je napredak iako se može problematizirati koliki je taj napredak.

Za Šarovića je najvažnije da se zahvaljujući takvom izvještaju sada može govoriti o predaji kredibilne aplikacije za članstvo u Europskoj uniji u siječnju ili bliskoj budućnosti, a to je ranije bilo planirano za 2017. godinu.

''Aplikaciju možemo podnijeti sutra, ali ima netko tko će je ocjenjivati. BiH treba prije toga izvršiti adaptaciju SSP-a u vezi s tradicionalnom trgovinom, od BiH se očekuje da ima kredibilnu implementaciju Reformske agende te uspostavi usuglašen mehanizam koordinacije'', pojasnio je ministar.

Posebno je naglasio da će najteže biti adaptirati SSP iako je to pitanje sa stajališta Europske komisije jednostavno, ali postoji stav u BiH koji jasno kaže da je poljoprivredni sektor u BiH osjetljiv i mora se naći način da se zaštiti taj najosjetljiviji dio bh. gospodarstva. Zbog toga se, dodaje Šarović, vode mukotrpni pregovori, a upravo od toga zavisit hoće li aplikacija za članstvo biti predana u siječnju, ili veljači, ili ožujku.

Stav o ovom Izvještaju zastupnici će dati nakon što obave raspravu o svim točkama dnevnog reda današnje sjednice.

Kopirati
Drag cursor here to close