Putovnice po 200 KM

Za četiri mjeseca izdane 8.753 putovnice po hitnom postupku

Gospodarstvo / Flash | 08. 06. 2017. u 09:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) potvrđeno nam je da se u pojedinim slučajevima na izdavanje putovnica čeka i do 45 dana.

Kako kažu, iako se spekulira o tome, izdavanje putovnica nije obustavljeno i trenutno se vrši u smanjenom kapacitetu uslijed smanjene dinamike isporuke knjižica za putovnice od dobavljača.

Iz IDDEEA-e ističu da će se od polovine lipnja 2017. godine normalizirati proces izdavanja putovnica, čime će se riješiti i svi zahtjevi koji su podneseni u prethodnom razdoblju, kao i oni koji će biti podneseni u budućem razdoblju.

"Starost zahtjeva u pojedinim slučajevima je do 47 dana. Ovome treba dodati da se u pojedinim slučajevima dešava da obrada zahtjeva od nadležnog organa (županijski MUP-ovi u FBIH, MUP R. Srpske, Javni registar Brčko distrikta BiH, DKP BiH u inozemstvu) može potrajati duže, čime se cjelokupan proces produžava", rekli su iz IDDEEA-e.

Otežano izdavanje putovnica stvara ozbiljne probleme bh. državljanima koji imaju namjeru putovati, poput učenika koji idu na ekskurzije. Iz IDDEEA-e poručuju da su apsolutno svjesni štete koju građani trpe te da razumiju sve probleme s kojima se suočavaju.

"Ukupan broj zahtjeva za izdavanje pasoša u postupku kraćem od propisanog, koje su građani podnijeli nadležnim organima (županijski MUP-ovi u FBiH, MUP R. Srpske, Javni registar Brčko distrikta BiH, DKP BiH u inozemstvu) od 22. ožujka 2017. godine do 6. lipnja 2017. je 8.753", kazali su za Klix.ba iz IDDEEA-e.

Podnositelj zahtjeva za izdavanje putovnice ima pravo da prilikom podnošenja zahtjeva traži izdavanje u roku kraćem od propisanog. Nadležni organi izdaju putovnicu u roku najkasnije od 72 sata od momenta podnošenja zahtjeva, ako je riječ o liječenju u inozemstvu, bolesti ili smrti člana uže obitelji, a podnositelj zahtjeva je dužan podnijeti potrebne dokaze.

Nadležni organ za izdavanje putovnice na zahtjev stranke, a bez utvrđivanja opravdanih razloga za izdavanje putne isprave izdat će putnu ispravu, s tim da je podnositelj zahtjeva pored cijene putne isprave izdane u redovnom postupku (30 KM, 40 KM ili 50 KM) zavisno od starosne dobi, dužan uplatiti i naknadu za dodatne troškove u iznosu od 200 KM.

Podsjećamo, IDDEEA je raspisala tender za nabavku knjižica za putovnice nakon brojnih problema u kašnjenju isporuke pasoša kompanije Muehlbauer. Okvirni sporazum s izabranim ponuđačem bit će potpisan na period od četiri godine, a vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi blizu 25,6 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close