Obilježavanje

WTO: 25. godišnjica osnutka u ozračju upravljačke krize

WTO se trenutno nalazi u stanju paralize i ne može izvršavati jednu od svojih najvažnijih zadaća: posredovati i rješavati sporove između svojih članica.
Gospodarstvo / Flash | 01. 01. 2020. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) obilježava u srijedu 25. godišnjicu osnutka u ozračju najgore upravljačke krize u svom postojanju.

WTO se trenutno nalazi u stanju paralize i ne može izvršavati jednu od svojih najvažnijih zadaća: posredovati i rješavati sporove između svojih članica.

Naime, u sedmočlanom Prizivnom vijeću WTO-a koje presuđuje u trgovinskim sporovima popunjeno je samo jedno mjesto, nakon što je SAD zadnje dvije godine blokirao imenovanje ostalih članova tog panela.

Također, 11. prosinca istekao je mandat dvama od tri preostala člana, a s nedovoljnim brojem sudaca vijeće više ne može preuzimati nove slučajeve, zbog čega je budućnost međunarodnog trgovačkog sustava dovedena u pitanje.

Washington tvrdi da su suci Prizivnog vijeća u više navrata prekoračili svoje ovlasti i uveli pravne presedana, potpuno zanemarujući vremenski okvir za donošenje presuda.

SAD dvije godine blokira postupak imenovanja sudaca u spomenuto vijeće i ustrajno poziva na reformu WTO-a. Na sastanku u prosincu, SAD je "još jednom" upozorio da se nepravilnosti sustava na koje upozorava i dalje ne rješavaju.

WTO broji 164 članice. Istraživanje njemačke fondacije Bertelmann Stiftung, objavljeno posljednjeg dana 2019., pokazalo je da su najveću dobit od svog članstava u WTO-u do sada ostvarili SAD, Kina i Njemačka, s tim da je SAD imao dobit od 87 milijardi dolara, Kina 86 milijardi dolara, a Njemačka 66 milijardi dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close