Putem izgradnje mira

Web-stranica PRO-Budućnost: Pozitivne priče iz 70 bh. gradova

Kroz projekat se susrećemo sa velikim brojem onih koji daleko od očiju javnosti strpljivo i u miru grade zajedničku budućnost.
Gospodarstvo / Flash | 13. 02. 2018. u 13:10 PRO Budućnost

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / PRO Budućnost

Ljudi širom Bosne i Hercegovine zajedno žive, rade, sarađuju i strpljivo se kreću putem izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina. Njihove inspirativne i pozitivne priče, kojih ima jako puno, zaslužuju prostor - kako na portalu www.probuducnost.ba, tako i u medijima.

Jedan od glavnih ciljeva novopokrenutog portala PRO-Budućnost jest da se upravo takve priče čuju, dopru do posjetitelja te stranice ali i čitateljki i čitatelja i konzumenata medija širom BiH, kojima će priče biti ponuđene na slobodno prenošenje.

Aktivnosti projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) provode se u 70 općina/opština/gradova u BiH, a projekat u kontinuitetu radi sa mladima, nevladinim organizacijama, udruženjima žena, vjerskim zajednicama i liderima, političkim liderima, medijima i različitim nivoima institucija vlasti, koji zajednički doprinose boljem razumijevanju građana i naroda BiH.

Kroz projekat se susrećemo sa velikim brojem onih koji daleko od očiju javnosti strpljivo i u miru grade zajedničku budućnost, svojim primjerom pokazuju kako su u stanju prevazići sve poteškoće ali i lične tragedije, te iznaći snage za nastavak puta na kojem nerijetko dobiju podršku od onih od kojih su je najmanje očekivali.

Stranica www.probuducnost.ba potrudiće se da njihove priče približi svima, kao i da izvijesti o svim aktivnostima vezanim za projekat, a koje doprinose svemu onome za šta se PRO-Budućnost zalaže.

Osim priča, vijesti i izvještaja, na stranici se već mogu pogledati sadržaji kao što je dokumentarni film “Zemlja za nas” koji kroz svoju priču i poruke, pokazuje da se svojim radom, trudom, zalaganjem i borbom može osigurati pristojan život u ovoj zemlji, da je bolja BiH moguća i da je, istrajnim djelovanjem, zajednički život itekako ostvariv.

U foto-sekciji je, između ostalog, i izložba “Lično” bh. fotografa Velije Hasanbegovića koja prikazuje portrete žrtava rata, odnosno "heroja mira", kako većina njih želi da ih se posmatra i koji su zagovarači za pomirenje i izgradnju trajnog i stabilnog mira u BiH, a kroz svoja javna govorenja, lična svjedočenja o torturama, patnjama i nevoljama kroz koje su prošli tokom rata u BiH.

Na stranici će se moći pronaći još podataka o samom projektu, o “Platformi za mir”, malim grantovima i drugim aktivnostima.

USAID-ov projekat PRO-Budućnost provodi humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS), sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem u BiH (MRV), Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).

Kopirati
Drag cursor here to close