Poptuno zbunjujuće

Vukoja: Zukić i Isović će snositi odgovornost ako 5.500 ljudi ostane bez posla u Federaciji

Gospodarstvo / Flash | 19. 07. 2016. u 13:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH plod je svjesnog i namjernog lansiranja lažnih podataka u svrhu obmane javnosti od strane Amira Zukića i Šerifa Isovića, kazao je za Novi.ba Krešo Vukoja, direktor Premier kladionice.

Vukoja tvrdi da usvajanje ovih izmjena i dopuna zakona znači i zatvaranje domaćih privatnih kladionica u FBiH.

Usvoje li se izmjene zakona u Domu naroda privatni priređivači će biti primorani na zatvaranje svih 2.550 poslovnica i otpuštanje 5.500 djelatnika, zašto će posljedice pred narodom snositi upravo ova dvojica zajedno sa svojom strankom. Da cilj izmjene zakona nije klasično "uništenje firmi" SDA i Amir Zukić bi bili zagovornici sveobuhvatne analize izmjena zakona koji bi s jedne strane povećao prihod države, a s druge strane stvorio jednake uvijete poslovanja za sve, kaže Vukoja.

Direktor Premier kladionice, u svemu ovome što se događalo sa pričom o Zakonu, vidi zakulisne igre jer, prema njegovom mišljenju, Amir Zukić koji je u vezi novog zakona bio najglasniji i najaktivniji, ima mnogo drukčije ciljeve od onih koje predstavlja u javnosti.

Ovakve izmjene zakona kojima se igrače oporezuje sa 10% na sve uplate i 10% na sve dobitke jasno vode do uništenja domaćih kladionica. Amir Zukić i SDA žele oporezovati igrače-birače, a ne kladionice u pravom smislu, a rezultat njihove želje će biti prelazak na aparate stranog priređivača igara na sreću i crno tržište. Očito ih ništa ne zanima već da tržište očiste od domaćih kladionica i isporuče ga stranom pripređivaču koji radi sa aparatima i to za određenu satisfakciju koja je samo njima poznata. Nije im dosta što preko Lutrije BiH putem jedne firme iznose milijune maraka preko granice, već moraju u potpunosti pokoriti domaće tržište. Trebalo je oporezovati priređivače s određenom stopom na ostvarenu zaradu, kako to rade ozbiljne zemlje, tj. one koje se nisu "poklonile" stranom priređivaču, riječi su gospodina Vukoja.

Posebno je indikativno i poptuno zbunjujuće, kako tvrdi Vukoja, to što se u javnosti sa skupštinske govornice odašilju različite i netočne brojke, a ton tomu daje upravo zastupnik Zukić.

On (Zukić, op.prir.) se najprije mora dogovoriti sam sa sobom s kojim će brojkama izići u javnost. Na početku ove kampanje protiv privatnih kladionica Amir Zukić je javnost obmanjivao tvrdnjama da će izmjene zakona u Federalni proračun godišnje donijeti između 200 i 250 milijuna KM. Sada kad je zakon usvojen u Zastupničkom domu Zukić govori o 50-ak milijuna KM, a niti jedna od tih tvrdnji nije točna. Novi Zakon će uništiti privatne priređivače te će Federalni proračun ostati i bez 75 milijuna KM, koliko bi u 2016. privatni priređivači trebali uplatiti prema projekcijama zasnovanim na brojkama iz prvog kvartala ove godine, rekao je Vukoja.

Direktora Premier kladionice posebno zabrinjava to što Amir Zukić u javnim istupima krajnje slobodno i neodgovorno barata opasnim dezinformacijama zbog kojih bi se, kako tvrdi, u uređenijim zemljama odavno našao suočen sa sudskim postupcima.

Nedopustivo je da jedan zastupnik u Parlamentu tvrdi kako kladionice manipuliraju dobicima do 100 KM, kad je poznato da su serveri kladionica i server Porezne uprave FBiH uvezani i da se svaki listić prije izdavanja evidentira u Poreznoj upravi F BiH pri čemu dobiva GUID broj i tek se onda tiska i uruči igraču. Svi, pa i gospodin Zukić, mogu ove tvrdnje provjeriti na serveru Porezne uprave kao i kod Zukićevog kolege Isovića. Nedopustivo je da jedan zastupnik u Parlamentu lažno tvrdi da ''kladionice ne plaćaju porez'', dok u Poreznoj upravi FBiH evidencija pokazuje da sve kladionice koje imaju dozvolu za rad plaćaju porez, jer je poznato da se ne može produžiti odobrenje za rad ako ne priložiš dokaz o uredno izmirenim poreznim obvezama, govori Vukoja, nastavljajući dalje o Zukićevim obmanama.

Također je nedopustivo da jedan zastupnik u parlamentu u svrhu obmanjivanja javnosti tvrdi kako ''kladionice duguju 50 milijuna KM poreza'', svrstavajući sve kladionice u isti koš, kad se zna da se tih 50 milijuna KM odnosi na kladionice Derby i Bet Shop, koje su prestale s radom prije četiri godine i kojima je ovaj iznos "natovaren" od strane Porezne uprave, iako ih je Kantonalni sud Sarajevo oslobodio. Dakle, za sve Zukićeve lažne tvrdnje postoje kontra dokazi u Poreznoj upravi F BiH, ali se ti dokazi drže daleko od očiju javnosti, rekao je Vukoja za kraj razgovora otkrivajući još jednu banalnost u Zukićevim populističkim tvrdnjama.

Amir Zukić tvrdi da će novi Zakon o igrama na sreću omogućiti redovnu isplatu mirovina. Pitamo se kako, jer je upravo Zukić najavljivao kako će od kladionica isplaćivati redovno mirovine, a istovremeno izmjenama zakona je predviđeno da porez prihoduju, općine, a ne MIO/PIO iz kojeg se isplaćuju mirovine, zaključio je Krešo Vukoja.

Kopirati
Drag cursor here to close