Zanemariv u odnosu na susjede

Vrlo slab nadzor nad farmaceutskim sektorom u BiH

Gospodarstvo / Flash | 17. 10. 2017. u 14:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnica Srpskog omladinskog saveza Distrikta Brčko Vesna Galić upozorila je da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH vrši vrlo slab nadzor nad farmaceutskim sektorom, koji je zanemariv u odnosu na susjedne zemlje.

Naime, Srpski omladinski savez vršio je monitoring farmaceutskog sektora s fokusom na inspekcijski nadzor nad farmaceutskim tržištem, čiji rezultati su predstavljeni danas u Sarajevu.

Galić je naglasila da ministarstva i zavodi zdravstvenog osiguranja koriste različite metodologije vođenja baza podataka o esencijalnim listama, što ne samo da otežava komparativnu analizu cijena lijekova, već je u određenim slučajevima čini praktično nemogućom, što ozbiljno ugrožava princip transparentnosti.

Napomenula je da upravo iz tih razloga, te iz razloga što su se  pojedine nadležne institucije oglušile na zahtjev za dostavljanje traženih informacija, nije moguće napraviti komparativnu analizu koja će obuhvatiti 100 posto područje BiH te na taj način otkriti postoji li prostor za korupciju.

Imajući u vidu različite metodologije vođenja evidencije cijena, Galić je zaključila da proizvođači lijekova različito cijene lijekove ovisno od područja BiH, što za posljedicu ima različito bproračunsko opterećenje zdravstva.  

Monitoring je proveden u okviru projekta Antikorupcijske mreža BiH - Account.

Kopirati
Drag cursor here to close