prosvjed

Vojni umirovljenici predali zahtjeve Vladi FBiH: Vratite nam naša prava

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2016. u 12:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici danas okupljenih vojnih umirovljenika predali su zahtjeve u zgradi Vlade Federacije BiH u kojima, između ostalog, traže da se prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata odmah uputi u parlamentarnu proceduru.

Nekoliko stotina vojnih umirovljenika okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH gdje je u 11:55 sati počeo prosvjed zbog prijedloga izmjena ovog zakona koji je Vlada utvrdila na 53. sjednici u svibnju 2016.

Vojni umirovljenici žele da im tim zakonskim tekstom budu vraćena ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. Godine. Okupljeni su nosili transparente "Mi smo vojni osiguranici, tražimo prava stečena u radnom odnosu" i poručili "Vratite nam naša prava".

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH Šaban Habibović kazao je da traže od Vlade Federacije da se vrate prava koja su imali prije stupanja na snagu Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata od 2013. godine.

"Tražimo da Vlada odmah utvrđeni prijedlog izmjena i dopuna Zakona, koji je jednoglasno utvrdila Vlada interresorne radne grupe, uputi u parlamentarnu proceduru. Ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima tražimo od premijera Vlade Federacije Fadila Novalića, ministra za socijalni rad i politiku Veske Drljače, ministra financija Jelke Miličević i direktora Fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja da podnesu ostavke", pojasnio je Habibović zahtjeve danas okupljenih vojnih umirovljenika.

Poručio je da se "ovdje ne radi o povećanju mirovina nego vraćanju oduzetih, otetih mirovina koje su od 2013. godine umanjenje od 20 do 70 posto". Habibović je istaknuo da će ovo, ako pronađu rješenje, biti skup podrške, a ne protesti.

"Ukoliko Vlada ne prihvati zahtjeve mi nastavljamo prosvjede do ispunjenja naših zahtjeva, a 20. i 21. ćemo ponovo imati prosvjede, ukoliko danas i prođe ovaj prijedlog, zahtjev", naglasio je Habibović.

Predsjednik Udruženja generala BiH Vahid Karavelić kazao je u obraćanju prisutnima da neće "dozvoliti bilo kakav ekces tijekom današnjih prosvjeda".

"Izborit ćemo se za ovo. Moraju nam vratiti naša oduzeta prava, moraju nam vratiti ono što su nam uzeli, ono što su nam oteli na nezakonit način. Mi smo izdržali Treskavicu, Majevicu, Grmeč, ne znam više koja mjesta kada je bilo najgore. Danas, ovo je samo početak, moramo biti istrajni do potpunog ispunjenja naših zahtjeva", poručio je Karavelić.

Kopirati
Drag cursor here to close