H2O

Vodovod: Voda je u Blagaju ispravna, pojedincima smeta što moraju plaćati račune pa se žale

Potaknuti brigom pojedinih čitatelja iz Blagaja o kvaliteti vode za piće, kontaktirali smo odgovorne iz JP Vodovod Mostar. Evo što su nam rekli.
Gospodarstvo / Flash | 11. 12. 2017. u 20:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

J.P. Vodovod Mostar provodi akciju pojačane naplate dugovanja od privatnih korisnika na području prigradskih naselja koji imaju velike iznose neplaćenih računa.

''Sve se radi u skladu sa postojećim županijskim zakonima. Krajnji je korak, nažalost isključenje neplatiša, što nastojimo izbjeći. Dužnicima nudimo razne pogodnosti, opraštamo im kamate, troškove asistencije policije … samo kako bi platili nagomilane dugove. Nažalost, u pojedinim slučajevima, dužnici nam jednostavno ne ostavljaju drugog izbora, tako da ih uz asistenciju policije moramo isključiti s vodovodne mreže'', rekli su nam iz JP Vodovod Mostar.

Razlog da kontaktiramo mostarski vodovod je otvoreno pismo čitatelja iz Blagaja koji smo proteklog tjedna primili na redakcijsku adresu. U mailu se navodi kako Vodovod u ''pretprazničkom vremenu sprema jednu veliku akciju darivanja isključenja sa vodovodne mreže za sve one koji su ostali dužni po bilo kojem osnovu''.

Foto: Bljesak.info / U JP Vodovod dali su nam na uvid rezultate analize vode uzoraka za piće

Ovaj dio maila nije sporan i u ovome se slažu i odgovorni iz Vodovoda. Napominju kako se računi moraju plaćati. Ali čitatelji dalje u mailu iznose niz optužbi na nezadovoljavajuću kvalitetu vode, nepostojanje dozvole za rad vodozahvata, količini klora koja se stavlja u vodu kao i o povećanom broju oboljelih od raznih bolesti, za koje čitatelj piše kako ih se može dovesti u vezu s kvalitetom vode.

Sa optužbama na njihov račun upoznali smo odgovorne iz JP Vodovod Mostar koji su demantirali sve navedene tvrdnje o nedozvoljenoj kvaliteti vode. Upoznali su nas s postupkom provjere kvalitete vode koja se u njihovih laboratorijima svakodnevno provjerava. Osim internog nadzora, tri puta tjedno s različitih mjernih mjesta uzimaju se uzorci za mikrobiološku analizu koja se radi u Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a.

''Kemijskom analizom dobivamo sastav vode, dok nam mikrobiološka analiza evidentira prisutnost bakterija u vodi. Ukoliko se pojavi bilo kakva nepravilnost, odmah se putem sredstava javnog informiranja obavještava lokalna zajednica na povećani oprez prilikom konzumiranja vode'', rekli su nam iz Vodovoda.

''Voda je na području Blagaja ispravna i nema nikakvih bakterijskih zagađenja. Količina klora u vodi točno se dozira i prilagođena je propisanim standardima. Potpuno su neosnovane tvrdnje o ''enormnim količininama'' klora kada je sve standardizirano normama kojih se pridržavamo'', rekli su nam iz JP Vodovod Mostar.  

Čitatelji u mailu spominju i vodozahvat koji se nalazi desetak metara od parkinga na Tekiji u Blagaju. ''Vodovod koji je pušten u rad poslije rata nikad nije dobio tehničku dozvolu ili kakva već bi dozvola trebala da bude. Vodovod u Blagaju nema vodozahvat koji je osiguran i zakonski propisan''.

Iz Vodovoda ističu kako se za nepostojanje dozvole trebamo obratiti Gradu Mostar i pitati njih zašto još nije ishodovana navedena dozvola. Naime, Grad Mostar je osnivač Društva J.P.''Vodovod'' Mostar. Za sve ostalo, opet su ponovili kako voda zadovoljava normative Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Na kraju su dodali kako će Vodovod ustrajati u naplati svojih potraživanja jer jedino na ovakav način i njihovi korisnici mogu dobiti kvalitetnu uslugu.

Kopirati
Drag cursor here to close