Hercegovački biser

Voda se vraća u Ramsko jezero: Hoće li se vratiti i turisti?

Gospodarstvo / Flash | 07. 05. 2017. u 06:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ramsko jezero je prije nekoliko mjeseci bilo na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina.

Zbog loše hidrološke godine i pojačane proizvodnje električne energije, na mjestu skoro presušenog jezera izvirili su tragovi naselja iz 15. stoljeća. Izgled čitavog predjela bio je itekako narušen, a mještani i ribolovci imali su dosta razloga za zabrinutost.

Na svu sreću, njihova briga, kako kažu je prošla, jer se jezero počelo puniti, a smeđu boju zemlje, polako prekriva čista voda, piše Faktor.

''Ostalo je još nekih dvadesetak metara da se napuni. Nadamo se da će se to dogoditi u sljedećih mjesec dana. Na to su utjecale padavine kojih je bilo u proteklom razdoblju, a još ima i snijega na okolnim planinama koji će se istopiti, što znači da brzo možemo očekivati da poraste nivo vode'', kaže za Faktor predsjednik Sportskog ribolovnog društva Rama Vladimir Nevistić.

Dodao je da je nedavno ponovo počela ribolovna sezona.

''Na svu sreću nije bilo prevelikih problema za nas ribare. Riblji fond nije pretrpio neku štetu, riba nije uginula, samo se povukla'' istaknuo je Nevistić.

Naglasio je da je to jako bitno jer Ramsko jezero nije još postalo popularno turističko izletište, ali da je poznato po ribolovnom turizmu.

Kako ovaj hercegovački biser polako vraća svoj oblik, to su i veće šanse da se neko odluči da posjeti ovaj kraj i uživa u prelijepoj prirodi, zbog čega se ugostitelji raduju. Međutim u Turističkoj zajednici HNŽ kažu da generalno nisu zadovoljni posjetama, te da ovo prelijepo prirodno bogatstvo BiH zaslužuje mnogo više pažnje.

''Nismo osjetili veliki pad broja posjetitelja zbog niskog vodostaja, jer ni inače turizam ovdje nije nešto razvijen. Posjeta najviše ima u kolovozu, rujnu i listopadu, kada se obilježava Mala gospa i ima još nekih događaja, a u ostalom periodu tokom godine nema puno turista'', ističe Anto Filipović iz Turističkog ureda Prozor-Rama.

Objašnjava da se u turizam ne ulaže, jer od njega ovaj kraj nema neke koristi.

''Općinska turistička zajednica nikako ne može sama sebe financirati, to mogu Mostar i Međugorje, ali mi ne. Kod nas je svaka druga kuća prazna, ljudi sve više idu odavde, jer nema posla, nema para, pojede nas administracija, a lokalne zajednice po tom pitanju ništa ne poduzimaju'', tvrdi Filipović.

Dodaje da veliki problem predstavlja i što vlasnici prenoćišta ne prijavljuju noćenja.

''Šteta, jer je ovo prelijep kraj i ima sadržaja. Bliže je od Neuma i nema graničnih prijelaza, ali džaba'', zaključuje Filipović.

Kopirati
Drag cursor here to close