Zlatan Vujanović

Vlast nemoćna protiv poskupljenja

Gospodarstvo / Flash | 04. 01. 2017. u 10:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cijena barela nafte, koja je, prema posljednjoj informaciji od 30. prosinca, iznosila 53 dolara, ne bi trebala proizvesti oscilacije cijena namirnica u FBiH'', izjavio je za Dnevni avaz federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Govoreći o mogućim kretanjima cijena u ovoj godini, Vujanović je podsjetio kako su organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija i ostale zemlje nečlanice OPEC-a dogovorile zajedničko smanjenje proizvodnje nafte za 2,1 milijun barela dnevno.

Oslanjajući se na predviđanja eminentnih stručnjaka da cijena barela nafte na svjetskom tržištu u ovoj godini ne bi trebala prijeći 65 dolara, Vujanović kaže da je razlog za određeni optimizam o ne tolikom rastu cijena vezan za konkurenciju na tržištu i borbu trgovaca za svakog potrošača.

''Vlasti ne mogu utjecati na formiranje cijene proizvoda. Međutim, provođenjem mjera politike zaštite potrošača kroz edukaciju potrošača Federalno ministarstvo trgovine, u suradnji s udruženjima potrošača, nastoji osposobiti potrošače da aktivno djeluju na tržištu i da vrše pravilan odabir proizvoda da bi za svoj novac dobili i odgovarajuću kvalitetu'', kazao je Vujanović.

Nije želio prejudicirati kojom će dinamikom eventualno u FBiH doći do poskupljenja goriva, budući da je ovaj energent u prošloj godini poskupio u ukupnom iznosu od 30 feninga.

''Na našem tržištu vrijedi slobodno formiranje cijena, a organi vlasti, ukoliko nema većih poremećaja na tržištu, ne mogu administrativnim mjerama utjecati na cijene kako naftnih derivata tako ni drugih proizvoda. Naše ministarstvo, međutim, prati promjene i, temeljem podataka koji se izračunavaju prema paritetu “CIF Mediteran-Basis Genoa/Lavera”, vrši izračun maloprodajne cijene, uključujući sve zavisne troškove'', pojasnio je.

Vujanović ističe, pak, da je činjenica da su cijene naftnih derivata na tržištu FBiH nešto više od izračuna prema “CIF Mediteran-Basis Genoa/Lavera”, ali da su formirane na zakonit način.

''U skladu sa Zakonom o kontroli cijena, postoje mehanizmi korištenja određenih mjera, njihove neposredne kontrole, koje se mogu uvesti na određeno razdoblje ukoliko se uoči da postoji ekstra marža na naftne derivate, odnosno, narodski rečeno, maksimalna socijalna neosjetljivost prometnika naftnim derivatima'', naglasio je federalni ministar trgovine.

Izmjene i dopune Zakona o unutarnjoj trgovini, koje se trenutno nalaze u javnoj raspravi, prema riječima Vujanovića, donesene su s ciljem ispunjenja međunarodnih obveza BiH.

''Zbog toga je izvršeno brisanje člana 13. Zakona, koji je po stavu međunarodnih partnera protekcionistički za plasman domaćih proizvoda. Također, usvajanjem i provođenjem ovog zakona očekuje se značajno smanjenje sive ekonomije, kroz omogućavanje legalizacije rada pod povoljnim uvjetima velikog broja trgovaca, koji sada rade bez ikakvog odobrenja'', istaknuo je za Avaz Vujanović.

Kopirati
Drag cursor here to close