Garancijski fond

Vlada usvojila uredbu kojom će spašavati gospodarstvo od pandemije

Vlada Federacije BiH donijela je uredbu o načinu financiranja i upravljanja garancijskim fondom.
Gospodarstvo / Flash | 18. 06. 2020. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Uredbu o načinu financiranja i upravljanja Garancijskim fondom. Njegove garancije su, inicijalno, namijenjene za razdoblje ne duži od 12 mjeseci od dana proglašenja prestanka nesreće uzrokovane pandemijom COVID-19, jačanju kreditnog potencijala poduzetnika za osiguranje izvora financiranja s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom na gospodarstvo Federacije BiH i stvaranju uvjeta za održivi rast gospodarstvo i zapošljavanje, navodi se u priopćenju za javnost nakon sjednice.

Nakon isteka ovog roka, garancije će biti usmjerene na pružanje podrške pokretanju novih poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih, povećanju konkurentnosti, inovacijama i zapošljavanju.

Razvojna banka Federacije BiH, na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i ove uredbe, uime i za račun FBiH, provodi postupak izdavanja garancija Fonda i investira njegova sredstva.

Sredstva koja predstavljaju razliku između garantnog potencijala i ukupnih sredstava Fonda u odgovarajućem iznosu planiraju se u proračunu FBiH i utvrđuju Zakonom o izvršavanju proračuna FBiH.

Za provođenje ove uredbe inicijalna sredstva Fonda od 80 milijuna KM bit će osigurana preusmjeravanjem postojećih raspoloživih sredstava Vlade FBiH kojima na komisionoj osnovi upravlja Razvojna banka FBiH. Daljnjih 20 milijuna KM osigurano je rebalansom proračuna Federacije BiH za 2020. godinu.

Iako će ukupna sredstva biti dovoljna za pokriće kreditnih gubitaka Fonda u početnom razdoblju, u proračunu Federacije BiH, počev od 2021. godine, potrebno je planirati sredstva za pokriće kreditnih gubitaka i održavanja ukupnih sredstava i garancijskog potencijala na ciljanoj razini, kao i eventualno nedostajuća sredstva za administriranje Fonda.

Dodatna sredstva Fonda mogu biti osigurana i iz drugih izvora.

Uslijed plaćanja garancija, u periodu ne dužem od 60 dana, ukupna sredstva Fonda mogu povremeno varirati, ali ni u jednom trenutku ne smiju biti manja od 80 posto od inicijalnog iznosa.

Razvojna banka je dužna otvoriti i održavati račun Fonda koji će biti vođen kod Centralne banke BiH.

Uvažavajući principe sigurnosti, likvidnosti i disperzije rizika, 80 posto ukupnih sredstva Fonda Razvojna banka može, uz prethodnu suglasnost Federalnog ministarstva financija, investirati samo u oročene depozite odgovarajućeg profila ročnosti kod četiri komercijalne banke koje sudjeluju u kreditno-garantnim programima Fonda.

Ukupan iznos izdanih garancija Fonda (garantni potencijal) ne može biti veći od peterostrukog iznosa ukupnih sredstava Fonda.

Ukupan iznos garantovanih obaveza Fonda prema jednom poduzetniku ili grupi povezanih poduzetnika ne može biti veći od 5.000.000 KM. Kada je riječ o komercijalnim bankama, ukupan iznos garantiranih obveza Fonda ne može biti veći od pet do 20 posto, ovisno o tržišnom učešću u kreditima pojedine komercijalne banke nefinancijskim poduzećima.

Kao referentni datum tržišnog učešća komercijalnih banaka u kreditima nefinancijskim poduzećima, utvrđuje se 31.12. prethodne za tekuću godinu u kojoj se garancija izdaje.

Kao što je poznato, Federalna vlada je na sjednici održanoj 19.3.2020. godine usvojila informaciju o Programu vlastitih aktivnosti za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa. Ciljevi su očuvanje radnih mjesta, pojačana zaštita u slučaju gubitka posla, očuvanje stabilnosti PIO i bankarskog sektora. Jedna od mjera je i uspostava Garancijskog fonda s ciljem održavanja i poboljšanja likvidnosti kompanija, navela je Vlada. 

Kopirati
Drag cursor here to close