Incel

Vlada Švedske će financijski pomoći u rješavanju problema sa piralenom

To zahtjeva, kako napominju, hitan multisektorski pristup i inervenciju, a u taj proces treba da se uključe svi akteri - od republičkih institucija, grada Banje Luke, do vlasnika objekata u Poslovnoj zoni “Incel”.
Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2019. u 15:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, iako nije direktno nadležno, preduzima sve aktivnosti da se zagađenje polihlorovanim jedinjenjima (PCB) i teškim metalima u poslovnoj zoni ''Incel'' u Banjoj Luci što prije sanira.

To zahtjeva, kako napominju, hitan multisektorski pristup i inervenciju, a u taj proces treba da se uključe svi akteri - od republičkih institucija, grada Banje Luke, do vlasnika objekata u Poslovnoj zoni “Incel”.

Europska komisija je još 2005. godine izdvojila sredstva i uradila analizu prisustva PCB-a i teških metala na nekoliko lokacija u BiH, između ostalog, i na području “Incela”.

''Taj izvještaj je iste godine dostavljen svim institucijama i ostaje nepoznanica zbog čega nitko tada nije reagovao i poduzeo odgovarajuće aktivnosti. Smatramo da se problem zagađenja na području današnje Poslovne zone 'Incel', trebalo baviti odmah po prestanku rada nekadašnjeg giganta, imajući u vidu da su tu nekada proizvodila vodeća poduzeća u oblasti kemijske industrije'', priopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Resorna ministrica Srebrenka Golić istakla je da je Švedska obećala pomoć u rješavanju ovog problema.

''Imajući u vidu da Švedska ima veliko iskustvo u upravljanju opasnim otpadom i sanaciji zagađenih lokacija, ja sam iskoristila dobre odnose sa veleposlanstvo Švedske, koje smo mi kao Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ostvarili kroz niz zajedničkih projekata, i tražila da nam oni pomognu. Prošlog tjedna sam bila na sastanku sa švedskim veleposlanikom u BiH i dobila sam obećanja da će nam Vlada Švedske kroz određena finansijska sredstva pomoći u rješavanju problema sa piralenom i teškim metalima u Poslovnoj zoni 'Incel'',dodala je Golić.

Kopirati
Drag cursor here to close