Odluka

Vlada Kosova ukinula pristojbe na uvoz sirovine iz Srbije i BIH

Prema odluci Vlade, takse na uvoz sirovine se ukidaju odmah, dok će od 1. travnja pristojbe biti potpuno uz početak primjene punog reciprociteta po svim pitanjima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.
Gospodarstvo / Flash | 21. 03. 2020. u 07:55 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Kosova je u petak navečer ukinula pristojbe od 100 posto na uvoz sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. travnja takse se ukidaju potpuno i uvodi reciprocitet.

Prema odluci Vlade, pristojbe na uvoz sirovine se ukidaju odmah, dok će od 1. travnja takse biti potpuno uz početak primjene punog reciprociteta po svim pitanjima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Odluku je svom profilu na Facebooku potvrdio premijer Kurti.

"Izglasana je s 10 glasova za i dva suzdržana odluka o oslobađanju od 100 posto pristojbi uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Večeras će od 24 sata biti otvoreno šest graničnih prijelaza između Kosova i Srbije, za uvoz sirovina. Do 1. travnja, Vlada Kosova će donijeti još jednu odluku o uvođenju mera reciprociteta umesto 100 posto pristojbi'', napisao je Kurti.

Kako prenose kosovski mediji, za odluku su glasovali ministri iz Samoopredeljenja i ministrica manjinskih nesrpskih zajednica Emilija Redžepi. Ministri Demokratskog saveza Kosova nisu glasovali, a dva srpska ministra bila su suzdržana.

Premijer Kosova Albin Kurti je krajem veljače najavio da će Vlada 15. ožujka početi postupno i uvjetovano ukidanje pristojbi, međutim tom predlogu se usprotivio Demokratski savez Kosova, koji je Kurtijevom Pokretu "Samoopredeljenje" koalicijski partner.

Demokratski savez Kosova, na čijem je čelu Isa Mustafa tražio je potpuno ukidanje prostojbi, kako su to od Kosova zahtevale Sjedinjene Američke Države.

Ranije je Demokratski savez Kosova (LDK) objavio kako je predan zahtjev Skupštini Kosova za izglasavanje nepovjeranja Vladi Kosova, premijera Kurtija.

Bivša Vlada Kosova, na čelu s premijerom Ramushem Haradinajem uvela je u studenom 2018. godine takse. Srbija je nakon uvođenja taksi prekinula dijalog s Kosovom, koji se u Bruxellesu vodio posredstvom Europske unije, uvjetujući nastavak dijaloga ukidanjem pristojbi.

Kopirati
Drag cursor here to close