Reformska agenda

Vlada i poslodavci: Kako smanjiti namete, a zadržati prihode u proračunu?

Gospodarstvo / Flash | 19. 09. 2016. u 15:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reformska agenda, s posebnim osvrtom na poreznu reformu u cilju rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada, bila je tema sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa članovima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i brojnim gospodarstvenicima u Zenici.

Ideja organizatora, Udruženja poslodavaca, bila je prezentacija reformske agende s pozicije Vlade FBiH, kako će se ona provoditi u naredne dvije - tri godine, s naglaskom na probleme opterećenja na rad, što najviše u ovom trenutku interesira poslodavce.

''Pokušavamo da, kao partneri, imamo jednu vrlo aktivnu ulogu, tako da smo već Vladi prezentirali svoja razmišljanja i usmjerenja. Smanjenje doprinosa može značajno smanjiti nezaposlenost u FBiH, ali i shvaćamo da će Vlada, s druge strane, imati pad prihoda u fondovima. Spremni smo da napravimo takav model s realizacijom u više faza, koje će kasnije donijeti smanjenje doprinosa'', kazao je za Fenu predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Broj sudionika ovog radnog sastanka pokazao je da značaj teme je od općeg interesa i da je ovo jedna od ključnih stavki reformske agende, ali i da je neophodna izmjena politike u poreznim opterećenjima rada.

''Prihvaćamo zahtjev poslodavaca da se mora smanjiti opterećenje na rad, obaveze na plaću i parafiskalni nameti, i mi smo u Vladi već u postupku smanjenja parafiskalnih nameta. Već su skinuti neki parafiskalni nameti za šume i turizam, a sada smo u pismu namjere da se umanje i neka druga davanja. Za radikalno smanjenje obaveza moraju se napraviti drugi zahvati u poreznom sustavu, kao što su porezi na višak imovine, luksuz, na igre na sreću, koncesije i drugo. Mi smo napravili popis svih parafiskalnih nameta koji nisu na nivou Federacije, ostali su stvarno mnogobrojni nameti na nivou kantona i općina, ali ćemo sa kantonima tražiti eliminaciju tih parafiskalnih nameta'', rekao je premijer Novalić.

Sastanak je otvorio brojne teme za dijalog uoči donošenja izmjena u zakonima u skladu s planiranom poreznom reformom, koji moraju naći svoje mjesto na dnevnim redovima Parlamenta FBiH i kantonalnih skupština u cilju pronalaska rješenja za rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovnog ambijenta u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close