Sjednica u Mostaru

Vlada FBiH: Novac za kulturu, sport, turizam, šatori za migrante

Danas su usvojeni programi raspodjele sredstava koja su, ovogodišnjim Proračunom FBiH, odobrena federalnim ministarstvima kulture i sporta, okoliša i turizma, te energije, rudarstva i industrije.
Gospodarstvo / Flash | 12. 03. 2020. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu FBiH. Njegov tekst je usuglašen sa Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prometu BiH i Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.

Ovaj zakon propisuje uvjete i način obavljanja djelatnosti prijevoza osoba i tereta motornim, priključnim i zaprežnim vozilima u cestovnom prijevozu, rad stanica tehničkog pregleda i autostanica, javni prijevoz putnika i tereta u linijskom i izvanlinijskom cestovnom prijevozu, prijevoz za osobne potrebe, inspekcijski nadzor i kaznene odredbe.

Danas su usvojeni programi raspodjele sredstava koja su, ovogodišnjim Proračunom FBiH, odobrena federalnim ministarstvima kulture i sporta, okoliša i turizma, te energije, rudarstva i industrije.

Tako će kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog nasljeđa biti raspodijeljeno 720.000 KM, za kulturu od značaja za Federaciju BiH 1.530.000 KM, za udruge građana i organizacija iz oblasti kulture 260.000 KM i za institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu 650.000 konvertibilnih maraka. Za sport od značaja za Federaciju bit će raspodijeljeno 1.620.000 KM, a za mlade 400.000 KM.

ZA RAZVOJ TURIZMA 2,5 MILIJUNA KM

Vlada Federacije BiH danas je usvojila 2.500.000 KM vrijedan Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i namijenjenog sufinansiranju projekata iz oblasti turizma.

Tako je za projekte bitne za unaprjeđenje turističke ponude FBiH, a odobreni su na međunarodnim programima EU IPA II, kao poticaj planirano 975.000 KM.

Za poboljšanje kvaliteta turističke ponude u ruralnim predjelima na području Federacije BiH kroz sufinanciranje vidova avanturističkog turizma - projekata izgradnje novih i proširivanja postojećih adrenalinskih parkova, rekreacionog i terenskog jahanja, planirano je 500.000 KM, dok će projekti od posebnog značaja za turistički razvoj FBiH biti sufinansirani sa 900.000 KM.

ZA SUDJELOVANJE I ORGANIZACIJU SAJMOVA 150.000 KM

Federalna vlada dala je suglasnost na Plan utroška sredstava utvrđenih u Proračunu FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, namijenjenih kao podrška Gospodarskoj komori FBiH za sudjelovanje i organiziranje sajmova, u iznosu od 150.000 KM.

Planom utroška Gospodarske komore predviđeno je sudjelovanje na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2020, sajmovima Tešanj 2020 i Energa 2020, te Sajmu poljoprivrede Novi Sad. Bit će podržane i sajamske aktivnosti Drvnih klastera Hercegovine i Klastera Namještaj i drvo Sarajevo, nastup na Sajmu turizma u Istanbulu, sajamski nastupi i posjete sektoru namjenske industrije FBiH, nastup na Međunarodnomsajmu turizma u Beogradu, te će biti pružena potpora sajamskim aktivnostima koje provode komore kantona.

O AKTIVNOSTIMA FUCZ U RJEŠAVANJU MIGRANTSKE KRIZE

Vlada FBiH usvojila je informaciju o poduzetim i planiranim aktivnostima Federalne uprave civilne zaštite vezanim za migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini, u kojoj je navedeno da se naša zemlja suočava s povećanjem broja nezakonitih migranta koji, zbog nemogućnosti dolaska do planirane destinacije, ostaju na njenoj teritoriji. Obzirom da se situacija konstantno usložnjava, sve nadležne institucije redovno razmatraju i predlažu mjere, aktivnosti i mogućnosti jačanja kapaciteta vezano za humanitarne i sigurnosne aspekte, odnosno omogućavanje dodatnog adekvatnog smještaja i tretmana za migrante.

Navedeno je i da je Federalni operativni stožer za pitanje migracija u BiH nadležan da osigura koordinirano djelovanje svih nadležnih stožer aktivno sudjeluje i kontinuirano sarađuje sa svim razinama vlasti BiH u svim aktivnostima koje se realiziraju s ciljem operativnog djelovanja kad je riječ o humanitarnom prihvatu i zbrinjavanju migranata i osiguranju koordiniranog djelovanja svih nadležnih federalnih organa uprave, tijela i institucija.

Federalna uprava civilne zaštite redovno pruža podršku u rješavanju migrantske krize u BiH, te u skladu sa svojim nadležnostima realizira i sudjeluje u realizaciji zaključaka Vlade FBiH.

Iz svojih rezervi materijalno-tehničkih sredstava i opreme zaštite i spašavanja dala na korištenje 58 šatora, s ciljem uspostavljanja migrantskog kampa "Agrokomerc", općina Velika Kladuša, te 30 šatora za migrante i dva agregata jačine 18KW za potrebe kampa "Ušivak", općina Hadžići.

U okviru svojih kapaciteta angažovala je potreban broj pripadnika civilne zaštite i osigurala stručnu i tehničku pomoć za smještaj i zbrinjavanje migranata za potrebe uspostave kampova "Agrokomerc", "Ušivak" i "Blažuj".

U okviru Federalne uprave civilne zaštite djeluju deminerski timovi koji su do sada pružali podršku prilikom provjere potencijalnih lokacija za smještaj migranata s ciljem utvrđivanja i otklanjanja eventualne minske opasnosti.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Federalna vlada je dala saglasnost za korištenje zemljišne čestice označene kao javno dobro za potrebe izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Tarčin - Konjic, poddionica Tarčin - Ivan.

Usvojeni su izvještaji o ostvarenju Programa rada i Financijskog plana Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, kao i izvještaji o radu Upravnog odbora ovog fonda za 2019. godinu, zatim o provođenju projekta po Programu javnih investicija u Sektoru energije zaključno s 31.12.2019, o radu Finansijsko-informatičke agencije, te izvještaj o radu Upravnog odbora Projekta „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“ za Federaciju BiH za 2019. godinu.

Federalna vlada je prihvatila i završni izvještaj o provođenju i završetku Projekta „Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH“ (RHRF), čije su projektne aktivnosti okončane 30. lipnja 2019. godine.

Data je saglasnost Općini Hadžići da nekretnine u bivšoj kasarni „Žunovnica" Hadžićima može ustupiti trećim osobama na korištenje, bez naknade.

Vlada FBiH je donijela odluke o davanju na privremeno korištenje, bez naknade, poslovnog prostora u Sarajevu UB „Bosnae - Zelene beretke“ Općine Stari Grad, na period od pet godina, kao i dijela bivše vojne lokacije Gorica u Mostaru Udruženju građana ratnih vojnih invalida gradskog područja Mostar Jugoistok, na deset godina.

Prihvaćen je i izvještaj o radu Finansijsko-informatičke agencije za 2019. godinu.

Usvojena je informacija o realizaciji Odluke o odobravanju sredstava iz Budžeta FBiH za za sufinasiranje projekta „Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda u FBiH" - WATSAN FBiH za 2017. godinu.

Danas je prihvaćen izvještaj o prošlogodišnjem radu Nadzornog odbora JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close