Domaće i online

Više se ne ide na tržnicu: Po domaće proizvode ide se na Facebook

Po šumske plodove i domaće proizvode na Facebook umjesto na plac
Gospodarstvo / Flash | 03. 08. 2018. u 22:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U današnjem užurbanom svijetu kupnja namirnica još je jedan od zadataka koji nam sve teže pada. Mnogi građani zbog posla ne mogu stići do tržnica u gradu i uživati u domaćim proizvodima koji se na njima nude.

U posljednje vrijeme stvorio se i veliki strah od namirnica lošije kvalitete, a sve više građana pridaje veliku važnost kupnji sezonskog voća i povrća, koji su svježiji te nisu prevalili dalek put.

Svježe voće, sokovi, pekmezi

Dok su naše bake ili mame po svježe voće i povrće odlazile na tržnice, današnje kućanice kupnju obavljaju preko društvenih mreža. U današnje vrijeme, kada je mnogo teže prodati proizvod nego ga uzgojiti, veliki broj mlađih proizvođača iskoristio je moderne tehnologije kako bi prodao svoje proizvode. I ne samo to, dio njih odlučio se i na prikupljanje šumskih plodova za kojima je posljednjih dana na društvenim mrežama prava pomama.

Oni koji se odluče na taj način dodatno zaraditi, ne samo da sve što uberu prodaju već je potražnja čak i veća. Tako se posljednjih dana na najpoznatijoj društvenoj mreži Facebook mogu kupiti divlje kupine za 5 do 6 KM po kilogramu, borovnice za 6 do 7 KM po kg, drenjine 3 KM po kg i sve to s dostavom do kućnoga praga. Da se na šumskim plodovima može na razne načine zaraditi, pokazuje i ponuda raznih sokova te pekmeza, piše večernji.ba.

Domaći sok od drenjina nudi se za 7 KM po litri, borovnice - 10 KM, u ponudi još uvijek ima i soka od šipka koji je trenutačno također 10 KM po litri, domaći sok od maline je 7 KM. Sokovi se prodaju i od ljekobilja pa se litra soka od metvice može naći po 5 KM. Uz šumske plodove, već su standardno na ponudi i domaći poljoprivredni proizvodi.

Cijene su nešto veće od onih u trgovačkim centrima, ali zato proizvođači jamče kako je proizvodnja 100% prirodna, bez pesticida, a tu je i dostava na kućnu adresu. Tako rajčica košta 1,50 KM, a luk od 1,50 do 2 KM. Dok se većina poljoprivrednika žali kako ne može prodati proizvode, oni koji se odluče na internetsku prodaju tih problema nemaju, a kupci im se redovito i sami javljaju.

Pozitivna iskustva

Građani na ovaj oblik kupnje gledaju različito. Dok su jedni skeptični i ne vjeruju u kupnju proizvoda koje nisu vidjeli na tezgama, drugi, oni koji su probali, oduševljeni su. - Gotovo svaki dana na FB-u pogledam što se od voća i povrća nudi. Kad se pojavi nešto što me privlači, to i naručim.

Neki prijatelji me pitaju kako me nije strah tako kupovati ako unaprijed ne vidim proizvod. Nasmiješim se i kažem - pa neću od nekoga prvi put kupiti 10 kg nečega, uzmem 1 kg pa, ako sam zadovoljna, naručim još. A uz to ni prodavačima nije u cilju loša reklama, ako se nekoliko kupaca požali na društvenoj mreži, posao im je propao, tako da se trude udovoljiti kupcu.

Uz to, dostava na kućnu adresu je odlična stvar, posebice jer danas nitko nema vremena - kazala je Ana.


Kopirati
Drag cursor here to close