Pomaganje

Vijeće za strane investitore FBiH: Zabrinjavajući indeks globalne konkurentnosti

Istaknute su najznačajnije aktivnosti vezane za promociju stranih ulaganja od posljednje do ove sjednice Vijeća, a prezentirali su ih predstavnici.
Gospodarstvo / Flash | 04. 12. 2019. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održana je šesta sjednica Vijeća za strane investitore kojoj je predsjedavao federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Osnovni cilj ovog savjetodavnog tijela koje je osnovala Federalna vlada je pomaganje i poticanje stranih investicija i unaprijeđenje ukupnog poslovog ambijenta.

Vujanović je na početku informirao članove Vijeća s godišnjom informacijom Federalnog ministarstva trgovine, usvojenom na sjednici Vlade FBiH, o direktnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH u 2018. godini koja su iznosila 783,4 milijuna konvertibilnih maraka.

Foto: PR / Vijeće za strane investitore FBiH

Najviše pažnje izazvao je analitički osvrt izvršne direktorice Vijeća stranih investitora u BiH Sanje Miovčić na objavljene indekse za 2018. godinu ''Doing business'' Grupacije Svjetske banke i ''Indeks globalne konkurentnosti'' Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, po kojem je od 190 ekonomija u svijetu naša svrstana na 90. mjesto po lakoći poslovanja.

Taj podatak više članova Vijeća označilo je zabrinjavajućim, i pored činjenice da metodologija po kojoj se ovaj indeks dobiva za nas nije povoljna i ne odražava pravo stanje na terenu.

Istaknuta je potreba da se zakonskim mjerama osigura što povoljniji ambijent za strane investitore i skrati procedura registracije poslovnih subjekata i izdavanja građevinskih dozvola za koje je rečeno da što prije moraju preći u zonu digitalnog izdavanja.

Jedan od zaključaka je da se ovi pokazatelji upute kantonalnim vladama, a one da ih proslijede općinama kako bi se stekao uvid u postojeće stanje i predložile mjere koje bi dovele do povećanja stranih ulaganja u ovim sredinama.

Prezentirane su i aktivnosti Vijeća nakon prethodne sjednice, o čemu je pored predsjednika Vujanovića govorio i zamjenik predsjednika Vijeća i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Naglasio je neophodnost donošenja inoviranih Zakona o obrtu i Zakona o poticaju malog gospodarstva koji su u parlamentarnoj proceduri, te potpuno novog Zakona o poslovnoj infrastrukturi.

Foto: PR / Vijeće za strane investitore FBiH

Istaknute su najznačajnije aktivnosti vezane za promociju stranih ulaganja od posljednje do ove sjednice Vijeća, a prezentirali su ih predstavnici.

Gospodarske komore FBiH, Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA) i Vanjskotrgovinske komore BiH Mirsad Jašarspahić, Nina Pobrić i Belma Hasić.

Savjetnica federalnog premijera Aida Soko govorila je o neophodnosti provođenja daljnjih ekonomskih reformi i poboljšanja poslovnog ambijenta, ali i o tome da se mora raditi na popravljanju imidža naše ekonomije kod potencijalnih investitora, što se najbolje može postići preko onih koji su već uložili u našu zemlju.

Uspostava Vijeća za strane investitore FBiH rezultat je dugogodišnje suradnje Federalnog ministarstva trgovine i Međunarodne financijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svjetske banke. IFC nastavlja pružati tehničku podršku Vijeću kroz Projekt unaprijeđenja poslovne klime i pristupa tržištima (ICAM), koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva putem UKaida, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close