Godinu dana službenog statusa Grada Čapljine

Vidić: Završili smo nekoliko kapitalnih projekata a neke smo i započeli

''Cilj Grada Čapljine nije samo dodijeliti sredstva, nego pružiti i mentorsku podršku ženama, ohrabriti ih i nastaviti tradiciju koju njeguje Čapljina a to je da su žene u našem društvu ravnopravni sudionici i pokretači razvoja''
Gospodarstvo / Flash | 16. 05. 2020. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Točno prije godinu dana Čapljina je službeno dobila status Grada. Jedan od najljepših i najuređenijih gradova ne samo u Bosni i Hercegovini već i šire, stasao je planski. Šezdesetih godina prošlog stoljeća rade se prvi projekti podizanja i rekonstrukcije zelenih površina, pa tako to postade praksa, koja je stvorila kult zelenila u gradu I naziv “Cvijet Hercegovine”. Zbog toga je Čapljina danas moderan, urbani grad sa širokim ulicama i dvorištima, u kojem su sve društvene institucije i zgrade planski raspoređene.

''Čapljina odavno ima urbane karakteristike kako po uređenosti tako i po stilu života, ali svakako je dobro imati I službenu oznaku za ono što su građani Čapljine zaslužili. Grad je nastavio živjeti uobičajenim ritmom, završili smo više kapitalnih projekata a neke smo započeli. Lokalna vlast je poduzela niz gospodarskih i demografskih mjera kako bi Cvijet Hercegovine bio još ljepši i prosperitetniji”, istaknuo je za Bljesak.info gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić.
Zadnjih godina realizirani su brojni infrastrukturni projekti: vodovod Dubravska visoravan i Čapljina- Zvirovići, vodovod za tehničku vodu Bivolje brdo, asfaltiranja u naseljima koja su nastala neposredno nakon rata kao i u ostalim naseljima, tri rotora, jedan s fontanom, škole, dječiji vrtić s jaslicama...

Foto: Bljesak.info / Smiljan Vidić

''Trenutačno traju radovi na izgradnji sustava za navodnjavanje i odvodnju Višićke kasete, vrijednost radova je 6,1 milijun KM, nova prometnica u sklopu plana Ada- Bad, izgradnja infrastrukture u poslovnoj zoni Zvirovići... Ove godine planiramo početi i sanaciju neaktivnog dijela deponije Ada, LED rasvjetu... a posebnu pažnju usmjerit ćemo na razvoj turizma i privlačenje investitora jer kao što znate u proteklih godinu dana prepoznati smo I kao najbolja investicijska lokacija u jugo-istočnoj Europi'', ističe Vidić.

Jedna od novina je I subvencioniranje kupnje nekretnine za mlade (punoljetne osobe koje u trenutku podnošenja zahtjeva nisu starije od navršenih 35 godina, odnosno jedan od bračnih parova ne smije biti stariji od 35 godina, te koji u vlasništvu ili suvlasništvu nemaju stambenu nekretninu), te je ovih dana raspisan Javni poziv za sufinanciranje prve stambene nekretnine za mlade i mlade obitelji na području grada Čapljine.

''Ovim javnim pozivom želimo omogućiti mladim obiteljima, odnosno onima pred kojima je budućnost i koji su u naponu snage, a koji nemaju riješeno stambeno pitanje, da ostanu živjeti i raditi na području našega grada. Grad Čapljina će sufinancirati rješavanje prve stambene nekretnine u iznosu 100,00 KM po 1 m2 stambene površine. Sufinancirat će se do 75 m2 stambene površine po korisniku sufinanciranja. Prilikom kupovine stana nije obvezan uvjet imati mjesto prebivališta u Čapljini, ali kad se dodijeli subvencija morat će se promijeniti mjesto prebivališta. Na ovaj način stvaramo mogućnost i mladima iz drugih gradova da dobiju financijsku pomoć za svoje prve nekretnine'', naveo je Vidić, dodavši kako će sa svima biti potpisan ugovor u kojem će stajati da minimalno pet godina moraju živjeti u Čapljini, a gradske će službe to povremeno i provjeravati.
Prva godina statusa Grada ostat će obilježena i po pandemiji koronavirusa.

Foto: Bljesak.info / Vidić: Završili smo nekoliko kapitalnih projekata a neke smo i započeli

''Pandemija virusom korona je negativno utjecala na gospodarstvo, prije svega na ugostiteljstvo i turizam ali i na male obrte. Stoga je Gradsko vijeće Čapljine donijelo paket Mjera pomoći gospodarstvu kako bi osigurali likvidnost poslovanja gospodarstvenika. Tijekom nepuna dva mjeseca bez posla je ostalo 350 osoba ali već sada se jedan dio tih ljudi pičeo vraćati na svoja stara radna mjesta. Veseli nas što ubrzo očekujemo početak rada temeljito obnovljene tvornice keksa i vafla Lasta, odnosno nova proizvodna radna mjesta'', ističe Vidić te podsjeća kako je Grad nedavno podržao marginalizirane skupine žena u razvoju biznisa kroz tzv. Poduzetnički fond za žene.

''Cilj Grada Čapljine nije samo dodijeliti sredstva, nego pružiti i mentorsku podršku ženama, ohrabriti ih i nastaviti tradiciju koju njeguje Čapljina a to je da su žene u našem društvu ravnopravni sudionici i pokretači razvoja što dokazuju brojne naše dame vlasnice uspješnih čapljinskih kompanija i pokretačice pozitivnih poslovnih i društvenih procesa'', zaključuje Vidić.

Kopirati
Drag cursor here to close