Svi u Njemačkoj

VIDEO | Za sedam godina BiH će ostati bez liječnika i medicinskih sestara

Gospodarstvo / Flash | 22. 08. 2016. u 07:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mersiha Jašarević medicinska je sestra koja je pronašla posao u struci u Njemačkoj. Više od desetljeća bezuspješno je tragala za poslom u BiH. Svaki natječaj, objavila je Federalna televizija, svodio se na isto - odbijenicom.

"Ne bude obrazloženja. Na kućnu adresu dobijete obavijest tko je primljen i da vi niste", rekla je Jašarević za FTV.

Iza Mersihe tečajevi su njemačkog jezika, seminari, brojne edukacije i pripreme. Sve je to dijelom projekta Triple-Win. Kroz njega je u posljednje četiri godine prošlo više od 650 medicinara, dok je njih 400 nastavilo obavljati svoj poziv na njemačkom tržištu. Bolji uvjeti rada, veća primanja, mogućnost napredovanja i priznavanja ove struke samo su neki od razloga zbog kojih ovaj kadar napušta našu državu. Ponuda tamošnjih poslodavaca više je nego primamljiva.

"Kandidati tamo prvo rade kao pomoćno medicinsko osoblje i na taj način uz pomoć poslodavca stječu potrebno iskustvo radi polaganja stručnog ispita, koji je uvjet za nostrifikaciju, a nostrifikacija je uvjet za ostanak'', pojašnjava Željko Tepavčević, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Džejna Hurtić, projektna koordinatorica Triple-Wina, kaže kako plaća ne smije biti niža od 1.900 eura, bruto, što vrijedi za taj platni razred u Njemačkoj.

Ovakav način posredovanja pri zapošljavanj neće dovesti do ugoržavanja bh. zdravstvenog sistema - tvrdnje su resornih institucija. Međutim, podaci iz Federalnog sindikata zdravstvenih radika kazuju drugačije. Samo u 2013. godini više od 1.000 medicinskih sestara posao je našlo na njemačkom tržištu. I taj trend je u porastu.

"Ako se ovim tempom nastavi odlazak liječnika i medicinskih sestara, za sedam godina ostat ćemo bez apsolutne mogućnosti za obnavljanje kadrova u zdravstvenim ustanovama jer na zavodu za zapošljavanje neće biti više niti jedne medicinske sestre, a sigurno ni liječnika", upozorava Zijad Latifović iz Neovisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close