Lov na divljač

VIDEO | Ugrožene ptice iz Hercegovine hrana u talijanskim restoranima

Gospodarstvo / Flash | 12. 12. 2016. u 15:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u neka lovna područja na području Hercegovine stižu stranci u lov na prepelicu, šljuku, neke vrste visoke divljači. Istina je da donose solidne prihode u lovnom turizmu, posebno na zaštićene vrste, ali i da ima slučajeva kršenja propisa i zloupotrebe u odstrelu divljači.

Prethodnih godina, zabilježeni su slučajevi krijumčarenja divljih ptica na zapad, od kojih delikates često košta više stotina eura. Nedavni incident u Bileći, kada su izgorjela vozila koja su koristili talijanski državljani, policija još istražuje, piše RTRS.

Nema detalja oko izgorjelog vozila, koje je koristio Antonio Previsol, navodno vlasnik agencije za posredovanje u dovođenju stranih lovaca. Tada, a ni dvadesetak dana poslije, nije želio dati nikakvu izjavu. Istraga je pod nadzorom tužiteljstva.

Načelnik sektora kriminalističke policije C?B Trebinje Bojan Dabić ističe da se preduzimaju radnje na rasvjetljavanju ovog slučaja i da se za sada ne može reći da li je u pitanju požar ili paljevina.
Je li je netko nekome, zbog novca, stao na žulj, još je tajna. Istina je da su strani lovci imućna klijentela. U studenom i prosincu, krajnji jug i lov na šljuku je magnet za talijanske lovce. Lovačkim udruženjima, koja uređuju pravila, plaćaju dnevnu kartu i odstreljenu divljač.

"Mi sedam dana unaprijed znamo broj lovaca, broj putovnice, puške, broj pasa. Nema šanse da netko uđe u zemlju, a da nije najavljen", ističe Mihajlo Dučić, predsjednik Nadzornog odbora LU “Leotar“ Trebinje.

U skladu sa zakonom, takav lov moraju pratiti nadležne institucije. Sa ulovom ne mogu, legalno, u Europsku uniju.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić ističe da se po dolasku talijanskih lovaca alarmiraju inspektorat, policija, lovočuvarska služba. Svi lovci dobijaju vodiča koji je sa njima 24 sata.
Neslužbeno, u ovoj godini, trebinjski lovočuvari su pokrenuli desetak prekršajnih prijava protiv domaćih krivolovaca. Nijedan, za sada, nije sankcioniran.

Iz Inspektorata upozorenje – problem čuvanja divljači je taj što lovočuvari uglavnom kontroliraju matične lovce, koji su, kroz razne organe udruženja, zapravo u ulozi poslodavca lovočuvarima.

Kopirati
Drag cursor here to close