Sustavan problem

VIDEO | Prosjaci narušavaju turističku sliku Mostara

Gospodarstvo / Flash | 06. 07. 2017. u 19:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O Mostaru, kao gradu koji treba posjetiti, pišu u posljednje vrijeme najpoznatiji svjetski časopisi. No, tu ljepotu posebno u ljetnim mjesecima često narušava veliki broj prosjaka. Akcije koje se poduzimaju na suzbijanju prosjačenja, nažalost, ne urode plodom.

U Mostaru se prosjaci mogu vidjeti cijele godine, ponajprije na uličnim raskrižjima. Najčešće je riječ o djeci koja proseći nerijetko ugroze i osobnu sigurnost. Ljeti je prosjačenje kudikamo intenzivnije, posebice u staroj gradskoj jezgri, piše Federalna.ba.

Semir Temim, iz Turističke zajednice HNŽ-a, upozorava da je to jedna veoma ružna slika.

Nekolicina mostarskih udruženja godinama pokušava prosjačenju stati na kraj, ali taj proces ne ide lako. Smatraju kako se sustavno taj problem mora rješavati.

''Mi smo se bavili istraživanjem ovog problema. To su manjim postotkom ili nikako domicilni Romi - uglavnom dolaze iz drugih krajeva i ostaju dok traje turistička sezona'', objašnjava Edisa Demić, predsjednica Udruge Novi put.

Prosjačenje, posebice u jeku turističke sezone, i za policiju je zabrinjavajuće. Nedavno je provedena još jedna akcija na suzbijanju prosjačenja i rada djece na ulici.

Glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić naveo je kako su podnesene prijava protiv osoba koje su navodile na prosjačenje. I on je istaknuo da početkom turističke seozne u turistička sjedista dolaze prosjaci iz cijele BiH, pa i šire regije.

Premda je svugdje u svijetu, posebice u turistčkim središtima, prosjačenje svakodnevna pojava, važno je znati da novac koji se da djetetu u 99 posto slučajeva ne ostane kod njega, nego ga uzimaju organizatori prosjačenja koji eksploatiraju najmlađe.

Kopirati
Drag cursor here to close