Konkretno ništa

VIDEO | Projektna sprdnja s Mostarom

Gospodarstvo / Flash | 10. 07. 2017. u 06:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar je u javnosti izazvao podsmijeh, jer je jedno od obrazloženja federalnog Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta pri dodjeli granta za razvoj i unapređenje poduzetničkih zona bilo da su nagradili 'najorganiziranije' općine i gradove, kakvim se Mostar, smatraju mnogi, ne može nazvati, objavila je Federalna televizija.

Naime, pet općina i dva grada iz Federacije podijelili su milijun maraka grant sredstava koje im je iz federalnog proračuna osiguralo spomenuto ministarstvo, a novcem bi se trebale razvijati poduzetničke zone.

Od sanacije potoka do izrade web stranice - projektni je prijedlog Grada Mostara sadržavao niz aktivnosti koje je nadležno ministarstvo odlučilo sufinancirati sa skoro 150 tisuća maraka, ocijenivši projekt 'posebno dobrim', navodi FTV dodajući kako su ''u gradskoj administraciji tako, čini se, usavršili pisanje projekata, ali ne i provođenje, jer nisu mogli reći kad će ijedna stavka biti realizirana''.

''Konkretno ništa, s obzirom na to da je nositelj svih aktivnosti Odjel za gospodarske i komunalne poslove i tek smo ugovor dobili. U njemu su taksativno nabrojano obveze Grada što se tiče dozvola i ostalog te pravdanja sredstava, tako da će prve neke dozvole i slično ići u desetom mjesecu'', kazala je Radmila Komadina, savjetnica gradonačelnika Mostara.

Izgleda li ovako 'najviši stupanj organiziranosti' jedne općine, o čemu se također vodilo računa prilikom dodjele sredstava?, pita se FTV, koja navodi kako ''Mostaru ne samo da nedostaje zakonodavna vlast, nego još i izvršna ne obavlja svoj dio posla''.

Najbolje to, tvrdi FTV, znaju poduzetnici i gospodarstvenici, njih više od pedeset, okupljeni u jedno udruženje.

Glavni tajnik Gospodarske komore Grada Mostara Miljenko Buhač navodi kako odavno nemaju komunikaciju s odjelom koji je nadležan za gospodarstvo, a vrlo sporadičnu s gradonačelnikom i njegovim najbližim suradnicima.

Počeli su se zato gospodarstvenici Gradskoj upravi obraćati javno - sugeriraju, žale se, upozoravaju na, recimo, intenzitet i način izvođenja radova na kolektorima i pročistačima koji otežavaju životnu svakodnevicu i građanima i gospodarstvu Mostara. Sve što žele je, kažu, partnerski odnos.

''Mislim da bi onda stvari puno bolje funkcionirale, jer ipak se gospodarstvenici najbolje razumiju u gospodarstvo'', tvrdi Buhač.

FTV navodi kako bi možda znali kako poljoprivredno-industrijsku zonu Gajevi, za koju je Grad od resornog ministarstva i dobio novac, a koja, zapravo, nikad nije u punom kapacitetu zaživjela, napraviti zaista funkcionalnom.

Kopirati
Drag cursor here to close