Trasa

VIDEO | Posvađani entiteti čekaju odgovor Turske: Kuda do Beograda?

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2017. u 06:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina čeka odgovor Turske na koji način i s koliko novca namjerava podržati projekt izgradnje brze ceste Sarajevo – Beograd, objavila je Federalna televizija navodeći kako je jasno je da će taj odgovor stići mnogo prije usuglašavanja jedinstvene trase kojom će ta cesta prolaziti kroz našu zemlju.

Federacija i Republika Srpska su podijeljene po pitanju kako spojiti Sarajevo i Beograd.

''Od prvobitnih osam - iskristalizirale su, čini se, dvije moguće rute. Federacija sada ima i jedinstven stav. Ništa od Goražda - trasa ide preko Zenice, Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine - odlučio je federalni parlament, a ranije to otvoreno zagovarao i premijer Fadil Novalić. Prednost - uvezivanje dva entiteta i Distrikta Brčko, ali i dnevni promet od 12 do 15 tisuća vozila'', navela je FTV.

Ovu trasu ''brani'' i opozicija.

''Financijski je opravdanija i zadovoljava sve tri strane'', kaže Enver Bijedić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH, te dodaje da ova druga trasa to ne čini.

''To je nenaseljen dio BiH - tu ne živi 20-30 tisuća stanovnika sve skupa, a ovaj dio koji smo mi predložili pokriva 800 tisuća stanovnika'', naveo je.

FTV kaže kako ne zanimaju mnogo RS odluke iz Federacije. Svoju će donijeti nakon što BiH dobije odgovor iz Ankare koji će precizirati s koliko novaca i na koji način Turci sve i misle financirati - kredit, grant ili možda koncesija.

Navodno postoji neslužbena odluka prema kojoj se insistira na ruti Istočno Sarajevo - Pale - Sokolac - Rogatica- Višegrad - GP Vardište, a koja u potpunosti prolazi kroz RS i nalazi se u strategijama o razvoju puteva i transporta RS-a.

''Mi također imao planiranu i izgradnju brzog puta od Bijeljina i Zvornika preko Milića do Podromanije - znači, veza s ovim brzim putem'', ističe Nataša Kostić, pomoćnica ministra prometa i veza RS-a.

Sličan je stav i državnog resornog ministarstva iz kojeg tvrde da će od odgovora Turske zavisiti i definiranje konačne trase kroz BiH, jer BiH, barem je to potpuno jasno, nema novaca za projekt čiju vrijednost podcjenjuju na 1,7 milijardi maraka. Ističu i da interesi entiteta u određivanju ruta moraju biti argumentirani.

''Vrijeme koje trošimo na crtanje karata je uzaludno ako nemamo same argumente - dužinu trase, ekološke, financijske i ostale kriterije i sve ostalo što je potrebno da bi se trasa uopće planirala'', upozorava Igor Pejić, tajnik Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

FTV navodi kako vrijedi spomenuti da je u igri i novac od naplate putarina i da upravo zbog toga nije nevažno kuda će ruta ići.

''U prvom slučaju, ovo što smo mi predložili, naplaćivale bi i Srbija i RS i Federacija. U ovom drugom slučaju bi je naplaćivala RS i Srbija'', naglašava Bijedić.

''A na kompromis unutar BiH nijedan ozbiljan investitor neće čekati, pa bi od svega na kraju moglo biti ništa. Ostaje i dilema kome će se prikloniti HDZ ovi kadrovi na državnoj razini, a s obzirom na strateško partnerstvo s Miloradom Dodikom, koji je svoje već rekao - ruta ide preko Višegrada'', objavila je FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close