Hercegovina vino

VIDEO | Počela berba grožđa na plantaži Žitomislić

Gospodarstvo / Flash | 15. 09. 2016. u 13:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je berba grožđa na plantaži Žitomislić koja je u vlasništvu Hercegovina vina/ Vinarije Čitluk. Berba je počela jučer, a prema riječima agronoma Marija Kraljevića trajat će još minimalno dva dana.

''Plantaža Žitomislić se proteže na 300 duluma. Svakodnevno 80 do 100 ljudi dnevno ubere do sto tona grožđa. Ako nas vrijeme posluži berba će trajati još minimalno dva dana'', rekao je za Bljesak.info agronom Kraljević, te dodao da je iza njih prosječna godina.

Do prodaje prođu tri godine

''Ova godina je prosječna godina, nit su ekstremno veliki niti su mali urodi. Svi parametri koje smo dobili iz vinarije Čitluk, gdje su naši proizvodni pogoni su zadovoljavajući. Poslije berbe se odvija proces prerade grožđa, pa slijedi vinifikacija. Vinifikacija traje tri-četiri mjeseca za mlado vino.

Poslije to vino ide na odležavanje. Proces odležavanja je minimalno godinu do dvije dana, ovisno od sorte, što želimo. Poslije ide u distribuciju i u prodaju. Cijeli taj ciklus traje od dvije do tri godine'', rekao je Kraljević.

Blatina pred izumiranjem

On je rekao kako na plantaži u Žitomisliću raste autohtona hercegovačka sorta blatina, koja je prvi poslijeratni zasad ove sorte. Rekao je kako vinogradi u Hercegovini, zemlji koja se diči vinarstvom opstali zahvaljujući privatnoj inicijativi, a ne pomoći države.

Rekao je kako je zbog toga blatina bila pred izumiranjem. Stoga se Hercegovina vino/ Vinarija Čitluk trude svim silama dati nešto autohtono, nešto što nitko nema.

Rekao je kako vina izvoze u sve europske zemlje, u Ameriku, ali i u Kinu.

Kopirati
Drag cursor here to close