Staž

VIDEO | Kakav praznik: Radnice Borca danima pred Vladom i nitko ništa

Gospodarstvo / Flash | 01. 05. 2017. u 07:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest radnica banovićkog "Borca" i danas, pet dan zaredom, provode pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu. Zahtijevaju da im Vlada FBiH uveže radni staž kako bi mogle primati mirovinu i ostvariti prava na zdravstveno osiguranje, piše Dnevni avaz.

Odmah po dolasku pred zgradu Vlade u prošli četvrtak policija im je oduzela dušeke, ali i zabranila podizanje šatora. Noć, navode, provode pod otvorenim nebom, usprkos niskim temperaturama.

''Došla sam u patikama. Djevojka koja živi u obližnjoj zgradi dala mi je čizme i mnogo sam joj zahvalna'', rekla je Avazu Semija Rahmanović, jedna od radnica "Borca".

Nažalost, vlast se oglušila, jer im se do sada nitko od nadležnih nije obratio. Međutim, naglašavaju, od svojih zahtjeva neće odustati, jer očekuju da vlast ispuni ono što im je obećala još prije sedam mjeseci.

''Iako je praznik i nikoga nema u zgradi Vlade FBiH, mi nećemo odustati, i po snijegu i kiši bit ćemo ovdje i tražiti svoja prava. Sutra (ponedjeljak, op.ur.) će doći i ostali radnici i zajedno ćemo nastaviti s prosvjedom'', rekla je Nervina Habibović.

Ususret im, kako navode, izlaze i građani koji im pomažu s hranom i toplim napicima.

''Tu je Čuka, vlasnik kafane do zgrade Vlade, koji nam je ustupio prostor da se ugrijemo, jer nam je policija uzela sve'', dodala je Habibović.

Naime, u rujnu prošle godine, prema odluci Vlade FBiH, 16 radnika "Borca" iz Banovića i šest iz Zenice trebalo je biti umirovljeno. No, to se nije dogodilo, a ovo pitanje trebalo bi biti razmatrano na sljedećoj sjednici Vlade, poslije prvomajskih praznika.

''Mi smo naumile ostati, nas ne zanima ni praznik ni 1. maj. Ostat ćemo ovdje dok nam ne ispune zahtjeve'', poručila je Rahmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close