Izborili se

VIDEO | Jablanica se više ne protivi izgradnji koridora 5c

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2017. u 16:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik općine Jablanica Salem Dedić, upriličio je u petak konferenciju za novinare u povodu aktivnosti koje se provode po pitanju izgradnje koridora 5c i priključka u Jablanici.

Naglasio je kako nakon jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, i svih aktivnosti koje su provedene po pitanju izgradnje koridora 5c, i priključka u Jablanici, sa zadovoljstvom može kazati kako je 'priča ostvarena'.

''Dom naroda Parlamenta FBiH je jučer, na osnovu svega onoga što je raspravljano i na Zastupničkom domu, kao i na osnovu onoga što je rađeno u općini Jablanica, na sjednicama OV-a, te na osnovu onoga što sam ja radio sa JP Autoceste FBiH i Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, rezultirao onim što mi je u konačnici bio veliki cilj. To je prije svega da strateški projekta za FBiH i državu Bosnu i Hercegovinu uspije u onoj mjeri da se, ono što je realno i usvoji, a to je da imamo gradnju autocesta na dionicama od Svilaja do izlaza na Bijači'', kazao je Dedić.

Istaknuo je kako je za općinu Jablanica posebno važno što je usvojen zaključak Kluba naroda Bošnjaka i Kluba naroda Hrvata, koji je, kako kaže, obavezujući i najjači argument.

''Za mene je taj zaključak, odluka o provođenju usvojenog prostornog plana posebnih obilježja FBiH na koridoru 5c. Zaključkom se zadužuju Vlada Federacije BiH, nadležna ministarstva i JP Autoceste FBiH da iz sredstava ostvarenih optimizacijom trase koridora Vc na dionici Konjic (petlja Ovčari) - Mostar Sjever predvidi i planira optimizacija, modernizacija i ubrzanje cestovnog prometa osiguranjem najpovoljnijeg priključka na trasu Autoceste koridora Vc sa završnom petljom u općini Jablanica; i to za općine iz pravca Jablanica-Prozor Rama-Gornji Vakuf-Uskoplje-Bugojno-Donji Vakuf -Jajce, te iz pravca Tomislavgrad-Posušje-Jablanica, kao i pravaca Konjic, istovremeno s izvođenjem radova na tunelu Prenj'', istaknuo je Dedić.

Dodao je kako bilo tko, tko želi poslati poruku da se nije uspjelo izboriti za priključak općine Jablanica, nema dobru namjeru.

''Mogu reći da sve ono što sam razgovarao s predstavnicima JP Autoceste FBiH, koji su najizravnije vezani za svu ovu priču, ide u pravcu da ćemo na području općine Jablanica, kroz nastavak velikih kapitalnih investicija, imati mogućnost da se investira sigurno preko 100 do 150 milijuna KM, na zadovoljstvo svih građana općine Jablanica i općina koje gravitiraju na tom području, što je najveća investicija i najveći dobitak. To je ogroman posao raznim firmama, gdje će raditi veliki broj ljudi. Mislim da ćemo kroz tu priču, iz onih ušteda za koje se kaže da su oko 309 milijuna eura, moći ta značajna sredstva imati na našem području'', istaknuo je Dedić.

Poručio je kako, u konačnici nije ostao sretan zbog toga što, neke političke opcije koje su započele taj projekt, nisu dale podršku zaključku u Domu naroda.

''Prije svega mislim na ranije rukovodstvo Vlade FBiH, na čelu sa tadašnjim premijerom gospodinom Nerminom Nikšićem i SDP-om, jer na žalost nisu dali podršku Zaključku koji je jučer usvojen na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH'', naglasio je jablanički načelnik, koji je zahvalio i svima onima koji su imali razumijevanja, a posebno građanima općine Jablanica, OV, te predstavnicima susjednih općina koji su dali veliku podršku tom projektu.

Kada su u pitanju naredni koraci općine Jablanica, Dedić kaže kako će razgovarati sa nadležnim ministarstvima i Autocestama FBiH, sklapati ugovore i sporazume o onome što će se događati na području općine Jablanica, te rješavati zajedno sa susjednim općinama ono što je petlja i priključak na koridor 5c.

Podsjećamo, u općini Jablanica stanovništvo se protivilo izgradnji koridora zbog odluke da će se stanovništvo na autocestu moći priključiti u Konjicu ili Mostaru.

Prvotni plan je bio da će Jablanica priključak na autocestu imati u mjestu Glogošnica,samo nekoliko kilometara nizvodno od Jablanice. Tako je predviđeno i općinskim prostornim planom kojim su, uz priključak, planirane i 3 poduzetničke zone. 

Kopirati
Drag cursor here to close