Smrdi, smrdi, užasno smrdi

VIDEO | Dok neki šute, Neretvom plutaju 'komadi'

I dok se s jedne strane uoči skokova sa Starog mosta govori kako je Neretva sigurna za kupanje kako se ne bi ugrozila manifestacija, s druge se strane vide strašni prizori
Gospodarstvo / Flash | 15. 06. 2018. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Sve dok se ne izgrade kolektori, odnosno ne stave u funkciju, Neretva je samo jedan krak kanalizacije, slažu se stručnjaci, ali i građani koji upozoravaju na svakodnevna zagađenja.

I dok se s jedne strane uoči skokova sa Starog mosta govori kako je Neretva sigurna za kupanje kako se ne bi ugrozila manifestacija, s druge se strane vide strašni prizori i iznose strašni podaci. Video zagađenja rijeke, načinjen ispod novog mosta, dokaz je kako mostarska ljepotica trpi sve i svašta.

Tako je iz Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru upozoreno kako se procjenjuje da se dnevno u Neretvu bez ikakvog pročišćavanja izbacuje oko 10.000 m3 otpadnih voda.

''Iako je 2017. godine završen višemilijunski projekt pročistača otpadnih voda na području Mostara on još uvijek nije započeo s radom i nije poznato kada će se to dogoditi'', rekao je šef ureda Svjetske banke za ove dvije zemlje Emanuel Salinas.

Rekao je kako ''tolika količina otpadnih voda koja se izbaci direktno u rijeku ne samo da narušava njezinu ljepotu, nego predstavlja i veliku zdravstvenu opasnost za građane Mostara i svih nizvodnih naselja, uključujući i općinu Čapljina u BiH te Opuzena i Metkovića u Hrvatskoj''.

''Ispuštanje tako velike količine otpadne vode bez pročišćavanja direktno u Neretvu ugrožava i njezin osjetljiv i veoma vrijedan eko-sustav, uključujući i močvarna područja u blizini Jadranskog mora'', rekao je Salinas.

S druge strane, Agencije za vodno područje Jadranskog mora svake godine pred ljeto upozoravaju kako se građani u Neretvi kupaju na vlastitu odgovornost.

''Svake godine ponavljamo da u Mostaru na Neretvi kvaliteta vode, ne odgovara kvaliteti vode za kupanje. Budući da Mostar još nije izgradio kolektore koji se rade i radit će se i iduće godine, te je još u tijeku izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, sve otpadne vode direktno se eksponiraju u rijeku Neretvu i dio u Radobolju. Sva netrenirana voda odlazi u Neretvu i time je direktni zagađivač grad Mostar sa svojih 100 tisuća stanovnika. Ta voda nikako ne odgovara kvaliteti vode za kupanje, a posebno od Carinskog mosta pa nizvodno se nipošto ne treba kupati'', rekli su 2016. godine za Bljesak.info iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Video: Kanalizacija se ulijeva u Neretvu

I godinu dana kasnije upozorili su na zagađenu rijeku.

''Rezultati ispitivanja pokazuju da je najlošije stanje na kupalištima na rijeci Neretvi nizvodno od Carinskog mosta. To je ujedno i najopterećenije vodno tijelo u koji se trenutno ispušta kanalizacija šireg područja grada Mostara'', rekli su nam u ljeto 2017. godine iz Odjela zaštite voda.

Kolektori, koji bi spriječili zagađenje Neretve, još uvijek nisu u funkciji, a njihovo čekanje prati i prašina koju dižu strani ulagači. Naime, nakon što su Šveđani podigli glas zbog kašnjenja s otvaranjem kolektora u pogon, oglasila se i Svjetska banka, a potom su krenula skupljanja političkih bodova zbog kašnjenja s dovršetkom radova.

I dok se čeka da se radovi dovrše (mnogi tvrde da se samo čeka prigodan trenutak za izborni poen), Neretva trpi.

''Trideset godina se ovdje kupam i sad gledam kako to ubijaju legalno. Nikad ovako nije bilo. Ovo je žalosno i sramota za čovječanstvo. Ja nisam mogao vjerovati da je ovakav način još moguć a tek kad sam vidio da je kanalizacija, osjetio smrad i vidio 'komade' da plutaju bilo mi je žao što sam rođen ovdje'', poručio nam je Mostarac koji je i snimio još jednu (nevidljivu) ranu na mostarskom ponosu.

Kopirati
Drag cursor here to close