Sarajevo

Velika pukotina u Velikom parku još uvijek velika misterija

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić danas je sa suradnicima obišao lokaciju u Velikom parku gdje se pojavio otvor u zemlji pored pješačke staze.
Gospodarstvo / Flash | 10. 01. 2019. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Općina Centar / Velika pukotina u Velikom parku

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić  danas je sa suradnicima obišao lokaciju u Velikom parku gdje se pojavio otvor u zemlji pored pješačke staze.

Općina Centar je u skladu sa smjernicama za djelovanje koje je dostavio Zavod za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, pod čijom se zaštitom nalazi Veliki park, ogradila prostor u cilju osiguranja materijalnih i ljudskih dobara, te postavila table s natpisima upozorenja zbog činjenice da je  velika frekvencija pješaka u tom parku.

Načelnik Ajnadžić je formirao tim za praćenje i koordinaciju mjera i aktivnosti na sanaciji proloma zemljišta kojeg čine Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, Amra Dževlan-Mioković iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar, Vildana Taso-Kapetanović iz inspektorata Općine Centar, te diplomirani inženjeri građevine prof.dr. Zlatko Langof i Fuad Babić.

Tim svakodnevno prati situaciju na terenu, a nakon što se geološki ispitaju uzroci te pojave pristupit će se sanaciji.

U narednom periodu slijedi analiza geotehničkog sastava zemljišta i otkrivanje uzroka ove pojave, te izrada elaborata sanacije. 

Ajnadžić je još jednom apelirao na nadležne institucije da se maksimalno uključe u rješavanje tog problema.

''Svakodnevno pratimo situaciju na terenu i evidentiramo sve promjene. Dimenzije otvora su se nažalost povećale, ali očekujemo što hitniju izradu elaborata za sanaciju'', naglasio je načelnik Općine Centar Sarajevo, priopćeno je iz te općine.

Kopirati
Drag cursor here to close