Tipologija zgrada

Većina zgrada u BiH troši više energije nego što bi trebala

Gospodarstvo / Flash | 18. 11. 2016. u 13:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina zgrada u BiH, koje su građene u prijeratnom razdoblju, a veliki je broj takvih, troše puno više energije nego što bi trebalo, pokazali su rezultati analize koja je objavljena u knjizi ''Tipologija stambenih zgrada u BiH''.

Knjigu su napisali profesori iz Sarajeva, Banje Luke, Beograda i stručnjaci iz Njemačke, a podršku je pružilo Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ).

Savjetnik na GIZ-ovom projektu za energetsku efikasnost Esad Smajlović na predstavljanju tog naslova danas je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu kazao da je ovo prva tipologija ove vrste urađena u poslijeratnom razdoblju koja pravi klasifikaciju svih zgrada stambenog sektora.

Urađeno je istraživanje na više od 13.000 zgrada u BiH, a utvrđeno je da su mjere uštede neophodne.

''Individualne kuće bi trebale trošiti od 60 do 90 kilovatsati po metru kvadratnom godišnje topotne energije za grijanje, a neke kuće troše više od 300 kilovat sati godišnje'', naglasio je Smajlović.

Istaknuo je da se to treba promijeniti pravilnim planiranjem. Kaže da u BiH nedostaju programi, iako ih ima nekoliko, koje će pomoći vlade.

Za knjigu je napravljena i aplikacija.

Kopirati
Drag cursor here to close