Braća vatrogasci

Vatrogasac-vatrogascu i ovaj put na djelu

Humanost i pomoć prema svojoj braći vatrogascima
Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2019. u 10:27 DVD Bosanska Krupa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da su vatrogasci braća i da među njima ne postoji ni jedan oblik opće poznatih granica to je već poznata činjenica ali isto tako da su vatrogasci humanisti i da osjećaju odgovornost prema svojoj braći vatrogascima kojima je ta humanost potrebna pokazali su ovih dana Uprava i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa.

Na osnovu praćenja putem društvenih mreža aktivnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Bosne i Hercegovine, a koje aktivno koriste društvene mreže, uočena je kontinuitet u aktivnostima mladih i perspektivnih članova Vatrogasnog društva (VD) Turbe iz Srednjobosanskog kantona koje predvodi predsjednik društva Kenan Zahirović.

Kroz praćenje tog rada primijećena je volja i entuzijazam da se u skromnim uvjetima teži postizanju što boljih rezultata a najveći rezultat koji je evidentan jeste okupljanje na jednom mjestu i oko jedne humane i opasne djelatnosti toliko mladih što danas, nažalost, nije čest slučaj na prostorima BiH.

Pored želje da svoje slobodno vrijeme posvećuju vatrogasnim vježbama u simulaciji gašenja požara primjetan je nedostatak osnovne zaštitne opreme neophodne prilikom uvježbavanja ali i izvršavanja takvih radnih zadataka svakog vatrogasca.

Foto: PR / Izaslanstvo DVD Bosanska Krupa u posjeti mladim vatrogascima VD Turbe

Sukladno konstatiranim činjenicama javila se ideja da se mladim vatrogascima VD Turbe pomogne. Nakon završenih godišnji popisa opreme i sredstava koje posjeduje DVD Bosanska Krupa ustanovljeno je da dio opreme prevazilazi potrebe predviđene materijalnom formacijom dobrovoljne vatrogasno-spasilačke jedinice DVD-a Bosanska Krupa te je na osnovu toga Upravni odbor donio odluku o doniranju te zaštitne opreme VD-u Turbe.

Kako je odlučeno tako je i učinjeno te je izaslanstvo u sastavu predsjednik društva Kenan Mulalić, predsjedavajuća skupštine Nermina Avdagić i zamjenik predsjedavajuće skupštine Denis Džajić posjetila VD Turbe te im uručili donaciju zaštitne opreme za pristup vatri koju čine 12 kompleta zaštitni odjela (jakne i hlače), 13 pari zaštitnih čizama i 12 pari zaštitnih rukavica.

Ukupna komercijalna vrijednost donirane opreme je 6.000 KM. U sklopu uručenja donacije rukovodstva društava su održali radni sastanak te razmjenili iskustva u radu uz zaključak da se započeta spontana suradnja nastavi i u narednom periodu a od strane domaćina uručene su i prigodne zahvalnice.

Ovom gestom DVD Bosanska Krupa je, od vatrogasnog društva koje se u proteklom periodu opremalo putem sličnih donacija ili putem projekata, došlo u situaciju da i samo pruža drugim društvima podršku i pomoć u njihovom radu.

Na temeljima svoje vizije i misije DVD Bosanska Krupa i kontinuiteta od 120 godina će nastaviti unaprjeđivati sustav zaštite i spašavanja ne samo na području svoje lokalne zajednice već i šire pružajući pomoć i podršku drugim vatrogasnim društvima za koje procjeni da im je takva pomoć i podrška potrebni ali i onima koji su tu pomoć i podršku već zatražili.

Kopirati
Drag cursor here to close