VM BiH

Usvojen projektni prijedlog IPA 2017 o razvoju sektora prometa u BiH

Gospodarstvo / Flash | 02. 03. 2017. u 17:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara usvojilo je IPA 2017 projektni prijedlog „Podrška institucionalnom i infrastrukturnom razvoju sektora prometa u Bosni i Hercegovini“. Projektni prijedlog vrijedan 26,2 milijuna eura bit će pridružen prijedlogu državnog programa IPA 2017 za koji je Europska komisija ranije alocirala oko 40 milijuna eura.

Projektni prijedlog u sektoru prometa uglavnom obuhvaća izradu studijsko-tehničke dokumentacije u oblasti željezničkog i cestovnog prometa, kao i tehničku pomoć za jačanje institucija u oblasti prometa.

Kao rezultat usvajanja Okvirne strategije prometa u BiH 2015-2030, Europska komisija je povećala indikativni iznos IPA 2017 za BiH za oko 20 milijuna eura. Ovo povećanje je praktična potvrda ranijih najava Evropske komisije da BiH može računati na veće iznose pretpristupne pomoći EU ukoliko usvoji cjelodržavne strategije u infrastrukturnim sektorima kao što su transport, energetika, poljoprivreda i okoliš.

Pripremu projektnog prijedloga koordiniralo je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH uz učešće nadležnih institucija s državnog, entitetskih i nivoa Brčko Distrikta BiH. Kao i u ostatku prijedloga državnog programa IPA 2017 za BiH, Evropska komisija zadržava pravo revizije projektnog prijedloga u sektoru transporta, u pogledu predloženih intervencija i iznosa, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close