Klub Visokih peta

Usudite se! poruka hercegovačkih poduzetnica

Klub Visokih peta u Mostaru bio je prilika za razgovor o ženama u biznisu u BiH, o službenim brojkama kao i o vlastitim iskustvima.
Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2019. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Radite na sebi, imajte povjerenja u sebe i svoje najbliže i najvažnije - usudite se!'' poruka je koju su poduzetnice i poslovne žene Hercegovine odaslale s jučerašnjeg druženja Kluba Visokih peta, održanog u LUX Businiess Baru u Interi.

Klub Visokih peta u Mostaru bio je prilika za razgovor o ženama u biznisu u BiH, o službenim brojkama kao i o vlastitim iskustvima.

Svoje inspirativne priča o početcima podijelilo je i sedam hercegovačkih poduzetnica Kristina Dujmović - Imortelle Group, Marija Kostić - veganski brend Rock'n'Raw, Jasmina Šoše Ćušić - Domaće eko povrće i voće Jasmina, Ema Badžak - Restoran MM, Iva Kovačević - OPG Aronija Kovačević, Ines Jarak - Beauty By Ines i Marija Ćeškić -portal From Herzegovina With Love.

''Bilo je zaista zadovoljstvo čuti priče u kojima su ove poduzetne dame govorile s puno humora o problemima s kojima se susreću u poslovanju i s puno ljubavi opisale svoj biznis, ne izostavljajući podršku i značaj obitelji na ovom putu'', rekli su organizatori.

Organizator Kluba, analitičko bonitetna kuća Bisnode BH, predstavio je poslovanje kompanija koje su u vlasništvu ili menadžmentu kompanija u BiH i Hercegovini. Partneri Kluba, Asocijacija poduzetnika Hercegovine i Udruženje Poduzetnice IN predstavili su svoje aktivnost na ovu temu i organizirali funkcionalan networking, te dodijelili Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti kompaniji "GEMA" d.o.o. Mostar direktorici Mariji Grubišić.

Kako ističu, Klub je jedna od regijskih aktivnosti posvećena poslovnim ženama, prije svega poduzetnicama i menadžericama, kao platforma za stvaranje novih poslovnih prilika za žene u biznisu. Druženja Kluba su neformalna, besplatna i namijenjena svim poslovnim ženama koje žele predstaviti svoje projekte, razmijeniti iskustva i upoznati se s aktuelnim problemima u poslovnom okruženju

Helena Lončar, menadžerica ''Asocijacija poduzetnika Hercegovine'', partnera u organizaciji Kluba, predstavila je planove asocijacije vezane za poduzetnice, izražavajući želju za kreiranjem jake mreže žena Hercegovine koje svojim uspjesima u radu i razvoju brendova inspiriraju.

''Ovo je prije svega poslovna networking aktivnost koja omogućava ženama da predstave svoj biznis,  usvoje nova znanja i dobiju nove poslovne'', ističu organizatori.

 

 

 

 

23,8 posto od ukupnog broja bh. kompanija vode žene, one kreiraju nešto više od 44 posto ukupnog broja radnih mjesta i skoro 40 posto prihoda bh. ekonomije. Statistika pokazuje da kompanije koje vode žene imaju manje problema u redovnom poslovanju.

Kada je Hercegovina u pitanju, prema pregledu poslovanja u kojem smo obuhvatili tri županije, HNŽ, ZHŽ I HBŽ, žene kao vlasnici ili menadžeri nalaze se u 1.007 kompanija od ukupno 4.287 koliko ih je aktivno na ovom prostoru. Gotovo 90 posto su mala poduzeća, a skoro 80 posto njih radi više od pet godina, što ukazuje na kontinuitet poslovanja. Najviše ih je u trgovini na veliko i na malo 33 posto, slijedi prerađivačka industrija sa 12,5 posto, a zastupljene su i u tzv. ''uškim'' djelatnostima poput građevinarstva oko 5 posto te prijevoza i skladištenja oko 3 posto. Prihod ovih kompanija je skoro 1,75 milijardu KM, a zapošljavaju gotovo 13 tisuća zaposlenika.

Kopirati
Drag cursor here to close