Via Dinarica

Uskoro renoviranje planinarskih objekata na Prenju, Čvrsnici i Vranu

Gospodarstvo / Flash | 15. 08. 2015. u 09:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta "Via Dinarica - platforma za razvoj održivog turizma i lokalni ekonomski rast" uskoro počinje renoviranje objekata duž planina Prenj, Čvrsnica i Vran.

''U ovom području nalazi se sedam planinarskih domova, pet kuća i 14 skloništa koji su prilično skromnog standarda i manjih smještajnih kapaciteta. Nakon rata obnovljeni su volonterskim radom i prikupljenim pojedinačnim sredstvima'', izjavio je Feni Kenan Muftić, direktor organizacije Terra Dinarica, koja je terenski partner projekta.

"Via Dinarica" financira Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) i UNDP u BiH, a cilj projekta jest razvoj potencijala i promocija Dinarskog gorja.

UNDP poziva pravne osobe da podnesu prijedloge projekata poboljšanja smještajnih kapaciteta na ovim lokacijama.

Do 17. kolovoza prijaviti se mogu udruženja, organizacije, klubovi i javne ustanove koji održavaju planinarske objekte na planinama Prenj, Čvrsnica i Vran i koji su spremni da sudjeluju s najmanje 10 posto sufinanciranja u rehabilitaciji ili poboljšanju uvjeta planinarskih objekata koje održavaju da bi doprinijeli sveukupnoj povezanosti i unapređenju smještajnih kapaciteta duž Bijele staze Via Dinarice.

Muftić kaže da ovi planinarski objekti, uglavnom, nemaju izvor električne energije, navodeći da je prva stvar za koju vlasnici ovih objekata mogu aplicirati su solarni paneli i drugi alternativni izvori električne energije.

''Drugo je proširenje smještajnih kapaciteta, što podrazumijeva doradu postojećih prostorija, namještaj i povećanje broja kreveta, a treće je ukupna energetska efikasnost da se što manje troše drva, što znači poboljšanje fasada, izolacije, prozora i vrata'', istakao je Muftić.

Organizacija Terra Dinarica (Zemlja Dinarika službeno) promoviše ideju i koncept Via Dinarica da bi se u BiH kompletirala centralna Bijela linija kao planinarska staza, pozvana su i planinarska društva koja djeluju na tim područjima da učestvuju.

''Ukupno će u aktivnostima obilježavanja staza sudjevati oko 15 društava. Naš prvi partner je planinarsko društvo ''Jahorina'', koje je s drugim planinarskim društvima iz Republike Srpske, obilježila stazu na kojoj se prošli tjedan odvijala trke Jahorina Ultra Trail. Dakle, sada imamo stazu koja povezuje Višegrad i Sarajevo i koja se pruža kroz atraktivne planinarske predjele'', naglasio je Muftić.

Dodao je da se do kraja godine planira markirati oko 300 kilometara novih staza da bi bila obilježena kompletna Bijela linija koridora Via Dinarica, od crnogorske do hrvatske granice, ali i dobar dio ''Zelene linije''.

Stazu Via Dinarica, koja se proteže od Albanije do Slovenije, magazin Outside proglasio je najboljom novom stazom u svijetu za 2014. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close